fbpx Skip to main content
Härskarteknik

Härskarkalendern – en julkalender om härskartekniker.

By 1 december, 2016december 20th, 20164 Comments

Härskarkalendern? Ja, tänk en julkalender i härskarteknik, makt, manipulation eller vad det nu handlar om.

Julkalendrar brukar vara ganska trevliga för att höja stämningen inför den trivsamma julhögtiden. I år har min lilla har gjort en julkalender där hon skrivit in kärleksfulla budskap till mig bakom varje lucka (de skevar lite så jag har ofrivilligt tjuvkikat …). Behöver jag säga att den redan sitter uppe på kylskåpet?

Själv tänker jag alltså inte vara särskilt trevlig i årets retorikiska julkalender. Däremot tänker jag följa julens givande tradition och ge dig insyn i hur du blir manipulerad av din omgivning. Härskartekniker i mikroformat om du så vill. En om dagen fram till julafton. Naturligtvis kan du även vända på steken och tänka att detta är julkalendern som lär dig att manipulera din omgivning så att du får som du vill.

De klassiska härskarteknikerna som Berit Ås har klustrat och namngivit efter Ingjald Nissens forskning har jag redan skrivit om. Jag kallar de inläggen Härskarteknikskolan. Naturligtvis pratar jag om osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av informationdubbelbestraffningpåförande av skuld och skamobjektifiering, våld och hot om våld.

Om du följer härskarkalendern kommer du att utöka din kunskap om härskartekniker eller manipulationstekniker med 24 nya sätt att få andra att göra som du vill från och med nu. Ett litet steg varje dag. Och här samlar jag sedan alla 24 inläggen. (Hint – bokmärk denna sida.)

Peppar Camilla Eriksson, retorikiskan

Härskarkalendern 2016

1. Trovärdighet och manipulation.
2. Logik och manipulation.
3. Abstraktion och manipulation.
4. Pathos och manipulation.
5. Perspektiv och manipulation.
6. Associationer och manipulation.
7. Metaforer och manipulation.
8. Utelämnande och manipulation.
9. Smicker och manipulation.
11. Beteckningar och manipulation.
12. Strålglans och manipulation.
13. Kollektivet och manipulation.
16. Konjunktioner och manipulation.
19. Blockering och manipulation.
20. Definitioner och manipulation.

Oavsett härskarnas betydelse för påverkan – ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram

4 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.