fbpx Skip to main content
KommunikationspsykologiPåverkan

Yttre tryck vs håll tyst.

By 20 augusti, 2013No Comments

Derek SiversMitt förra inlägg handlade om yttre tryck – hur kommunikationspsykologin hjälper dig att nå dina mål. Det jag skrev om grundar sig i socialpsykologisk forskning, och som med den mesta forskningen finns det dem som når andra resultat.

Derek Sivers pratar på TED (tack för länk Lotta Ehn!) om vikten av att hålla tyst. Jag tycker att det ligger mycket i hans poäng med att den bekräftelse vi får när vi uttalar våra mål högt kan kännas så skön att hjärnan nöjer sig med det. Nöjer du dig med den bekräftelsen är det dock kört.

Har du någon gång befunnit dig i en situation när du erbjuder dig att göra något för någon och denna blir superglad och tackar dig varmt och länge och sedan glömmer bort att utföra tjänsten? Då vet du. Din hjärna verkar ha noterat att händelsen är utförd – du har ju fått bekräftelsen.

Men Sivers poängterar även att du kan dra nytta av att säga dina mål högt genom att be andra hjälpa dig att hålla rätt kurs så att du når dem. Det är styrkan med det yttre trycket.

Vad passar dig bäst?

Undrar Camilla

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.