fbpx Skip to main content

Camilla UrsvikXtremeÄr du en sådan som alltid lägger ut bilder på dig själv när du tränat, låter RunKeeper uppdatera din status i diverse sociala media och/eller meddelar omvärlden dina framsteg inom ett annat område där du satt upp ett mål för dig själv. Bra där. Fortsätt med det.

Kanske är du en sådan som stör sig enormt på andra som gör ovanstående och kallar dem skrytisar? Sluta i så fall genast upp med jantefjantet.

Att offentligt uttala sig om ett mål du har ökar det yttre trycket på dig själv att faktiskt orka fortsätta kämpa för att nå det. I vårt samhälle är vi nämligen väldigt måna om att uppfattas som konsekventa av vår omgivning. Då vet folk var de har dig och de kan slappna av. Och för dig själv innebär det att du kan ta genvägar.

Tänk om du skulle behöva fatta alla beslut på en medveten nivå. Börja fokusera på din andning. Du ska nu bestämma när du andas in och när du andas ut. Håll samtidigt redan på när dina ögon blir torra och behöver vätas genom en blinkning. Lägg därtill fokus på att svälja när munnen börjar vara för full på saliv och håll en konversation med en fiktiv person om en detalj från ditt jobb. I en minut.

Hur många gånger har du nu a) andats, b) blinkat och c) svalt sedan du började? Visst är det härligt att du, genom att låta vissa delar av kroppen gå på autopilot (eller tillhöra autonoma nervsystemet, välj beteckning själv) kan ägna ditt fokus på annat än basfunktioner?

Problem kan naturligtvis uppstå ändå. När du alltid är konsekvent utan att tänka efter. Före. För vissa saker bör du faktiskt reflektera över innan du låter hjärna fatta ett halvautomatiskt beslut som ligger i linje med andra frågor du redan beslutat om.

När du har ett mål du vill uppnå är det således bra att uttala dem högt, för så många människor som möjligt. Sprid i samtliga sociala kanaler – analoga som digitala.

Använd enkla och konkreta termer. Gärna på ett oväntat sätt. Se till att det är trovärdigt formulerat och fyllt med känslor. I en bild eller berättelse som skapar bilder hos dig och mottagaren. Då fastnar det.

Och när andra människor vet om att du har ett visst mål kommer de att fråga dig om hur det går för dig, hur du ligger till, hur det känns för dig etc. Dessa omtänksamma frågor hjälper dig på vägen fram till ditt mål. För du behöver bekräfta, både inför dig själv och den som frågar, att det fortfarande är ditt mål. Du kommer att få glada tillrop. Och så kanske du hittar någon som har samma mål och vill jobba tillsammans med dig.

Mitt mål? Jag ska springa milen på 50 minuter innan kylan slår till i höst. Häng gärna på. Jag peppar under #10km50min. Det är tufft men inte ouppnåeligt. Jag har gjort det i en inte alltför avlägsen dåtid.

UrsvikXtreme spårkarta motionsområde UrsvikNär du vill springa fort på en viss distans behöver du både springa ännu längre och träna intervaller. Tidigare i veckan sprang jag UrsvikXtreme (svart-vit-streckade banan). Det är 15 km terränglopp. Jag kanske var lite naiv i min tro att vi i alla fall skulle springa på stigar. Missförstå mig rätt, där var stigar, det vara bara det att oftast kändes det mer som tallrötter på halkiga stenar. I mycket branta uppförsbackar.

Efter 6-7 km började det regna. Efter 11 km vällde det ned så mycket vatten att jag knappt kunde hålla ögonen öppna. Händerna gick som vindrutetorkare över ansiktet och blandade effektivt svett, snor och vatten. Jag sprang ändå. Saktare än vad jag ville men mycket snabbare än jag klarat om jag gjort det helt själv.

För det är mycket lättare att nå ditt mål om någon annan peppar dig, ger dig high fives varje gång du klarat en brant backe, ropar hur stark du ser ut när du kämpar och som sedan dunkar dig i ryggen och firar stort när du nått fram. Förresten, fira även varje delmål stort. Gärna tillsammans. Allt hjälper dig att utvecklas och komma framåt.

Så strunta i jante, ropa ut ditt mål och beröm andra som är på väg. Vart styr du?

Undrar Camilla

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.