fbpx Skip to main content
Okategoriserade

Retorikiska om retorik i Sveriges Radio P4

By 7 februari, 2012No Comments

Förra veckan körde jag bort till Västerås för att tala om retorik med Ninni UdénSveriges Radio Västmanland i P4. Innan det var vår tur satt hon och skötte tekniken till sin kollegas inslag med kocken i köket lite längre bort. Vi samtalade inne i studion med hon rattade en pågående livesändning. Hur lätt som helst. För henne.

Mitt i en låt vill trafiken in och informera om en olycka som orsakar osedvanligt mycket trafikkaos. Nyheterna ska in exakt 10h30 och Ninni coachar sin kollega Natalie Caballero. Om du alltid undrat över hur den intervjuande reportern har koll på vilken musik som spelas, undra inte längre: Det är teknikern som sitter och matar information i örat precis när låten går på sista sekundrarna. Så, nu vet du.

”Vill du prata på eller vill du ha en låt?”
”Lägger upp dig nu.”
”40 sekunder kvar.”
”20 sekunder kvar.”
”10 sekunder kvar – säg hej då!”

Strax före elva tar Ninni över utsändningen och har 16 sekunder på sig att påa intervjun med mig och informera om att nyheterna är på ingång. Hon talar tätt mot mikrofonen med blicken fast på klockan som visar varenda sekund med rött ljus. Inte en sekund för kort. Inte en sekund för långt. Jag är sjukt imponerad.

Hur vårt samtal lät? Gå in på P4Vstm, och lyssna.

Uppmanar Camilla

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.