fbpx Skip to main content

Ironi är något jag hängav mig åt i stor utsträckning när jag var i tonåren. Faktiskt fram till dess att jag började jobba som lärare. För då blev det klart för mig att de allra flesta tonåringar faktiskt inte förstår ironi. Vilken tur att jag blev synad så att en annan elev kunde förklara: ”Nej Viktor, hon är inte elak – hon är bara ironisk och det är jätteroligt!” (Tack Martin.)

Ironi är stilfiguren där du säger motsatsen till det du menar. Och kraften ligger i att din publik förstår det och känner sig smarta. För då överför de dessa positiva känslor på dig. Dessutom upplever de dig som smart.

Texterna nedan använder sig av just ironin för att underminera det initiella påståendet. Som semiotisk analytiker är jag förtjust i det saussurianska sättet att beteckna tecken – vad något skulle kunna vara men ändå inte är. Lite så fungerar följande argumentationer.

Jag är emot fackföreningar.

Jag är emot fackföreningar. Därför är jag även motståndare till alla förbättringar som har uppnåtts under gångna år.

Jag vill inte ha någon betald semester, ingen sjukledighet, ingen reglerad arbetstid, inga löneförhöjningar, ingen pension, ingen sjukförsäkring, ingen annan social trygghet, ingen övertidsersättning eller skydd mot godtycklig uppsägning.

Dessutom avstår jag från alla förbättringar som i framtiden uppnås i fackliga förhandlingar med arbetsgivaren.

(Det påstås att denna text kommer från IF Metall och att den är överdriven vad gäller vilka resultat som faktiskt förhandlats fram på fackligt initiativ. Då jag själv inte har full koll på fakta låter jag bli att kommentera detta.)

Jag är emot kyrkan.

Jag är inte troende och tycker inte kyrkan ska ha makt. Därmed är jag motståndare till alla förbättringar som har uppnåtts av religion under gångna år.

Jag vill inte kunna läsa och skriva, inte ha en grundsyn att alla människor är lika värda, inte ha några skolor eller universitet. Jag vill inte heller ta del av konst, litteratur eller musik som skapats från år 500 till år 1900.

Dessutom avstår jag från alla svordomar, dop, bröllop och begravningar i framtiden.

(Mats Georgson, the one and only.)

Skrattar talskrivaren

Jag vill låta smartare!
Strålande, bara att signa upp >

 

One Comment

  • Joakim Nordblom skriver:

    Kul artikel! Angående kyrkan ska man ju också avstå från jul-, kristi himmelsfärds- och påskledighet! Och inget Luciafirande på dagis!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.