fbpx Skip to main content

Almedalen är full av påverkan. Antingen är du en av dem som springer runt och låter dig påverkas eller så tillhör du skaran som är här för att påverka andra. Vi kan kalla det manipulera om det känns bättre för dig. Och vem lurar vi egentligen? Oss själva.

För naturligtvis är det så att det är du själv som styr över vad du tycker, tänker och gör. Medvetet eller omedvetet. Egentligen.

Och vill du lära dig att styra dig själv (och andra för den delen) bättre handlar det om att utöva din musikaliska ådra i högre utsträckning. (Har du ingen får du helt enkelt vila i tanken att du i alla fall vet att det finns olika sorters musik. För det gör du väl?)

För inte bara visar forskningen hur du kan styra din sinnesstämning genom att placera din kropp i olika positioner, du kan även sjunga dig till önskvärt tillstånd.

Jo.

Det spelar ingen roll om du klarar av att hålla tonen. Det spelar ingen roll om du klarar av att hålla takten. Det som spelar roll är att du klarar av att ta ton. Och gillar du inte att sjunga i duschen eller andra politiskt korrekta isolerade utrymmen så knata iväg till första bästa kör som tar emot dig.

För när du sjunger styr du andningen. Allt annat blir per definition omöjligt. Noterna kommenderar vissa slags uttalanden. Allt du har är att lyda. Hur länge du ska hålla ut; hur starkt du ska trycka på; hur fort du ska föra fram budskapet har kompositören redan bestämt.

Björn Vickhoff är forskare på Sahlgrenska i Göteborg och hans nyligen avslutade projekt Kroppens partitur ger följande resultat:

Sång styr aktiviteten i den så kallade vagusnerven, som är involverad i vårt känsloliv och vår kommunikation och som bland annat påverkar vår röstklang. Sång med långa fraser får samma effekt som andningsövningar i yoga, det vill säga att vi kan genom sång utöva kontroll över mentala tillstånd.

Vad det är som händer i kroppen? När du sjunger, dvs. styr och kontrollerar din andning, sjunker din puls vid varje utandning. Sedan snabbar den på igen när du andas in. Detta beror på att utandningen aktiverar vagusnerven som bromsar hjärtat.

Beroende på vad det är för sång du sjunger styr du alltså hjärtats frekvens. Sjunger du tillsammans med andra synkroniseras era muskelrörelser och neurala aktiviteter i stora delar av kroppen. Ni skapar en grupp som harmoniserar – fysiskt och musikaliskt. Och vad mer? Forskarna tror att det synkroniserande beteendet också kan skapa en vi-känsla i högre utsträckning.

Vad betyder det här för dig som vill kommunicera ditt budskap?

Att vi ska börja sjunga klatschiga reklamjinglar i tid och otid? Nja, jo och det görs redan. Det var inte det jag tänkte på.

Jag tänker att betydelsen av det formulerade ordet är betydligt starkare än vad jag tidigare kunnat förstå, än mindre kunnat backa upp. Min slogan ”Form bär budskap – se till att den bär ditt.” blir nu ännu tydligare.

För några år sedan talade jag på en konferens som heter Ordens magi. Hela mitt anförande var uppbyggt som en sång. Alla mina bilder kom från musikens värld och jag talade om överföringar mellan musik och retorik. Följande är korta delar ur detta tal:

Det handlar om att söka en språklig klang, med kontraster. När det du vill ha sagt får en viss ton sjunger vi texten på ett helt annat sätt. Och liksom refrängen som sätter sig på hjärnan kan vissa strofer spela om och om igen. Språkliga klanger växer, fäster och ger ditt budskap nya röster i sammanhang där du inte finns.

Melissa Horn sjunger gärna om kärlekssorg, men det är inte det vanliga anslaget ”jag saknar dig” eller ”mitt hjärta värker av längtan” som ljuder till mollackorden. Nej, det är tvärtom.

Jag saknar dig mindre och mindre. Det kommer annat emellan och det är bra.
Jag saknar dig mindre och mindre. Jag har glömt dig en vacker dag.

(Och jag sjöng dessa rader för publiken.)

Effekten kommer av att orden som uttalas kontrasterar mot rösten, mot det förväntande. Formen bär budskap och i det här fallet ger tonerna i moll ett budskap i dur.

För det gäller som alltid att spela på det förväntade och sedan leverera motsatsen.

Skriv dina texter korta, rytmiska, suggestiva. Bryt konventioner. Påverka neuroner. Om du vill uppvigla.

Låt dina meningar stilla passera som ett vattenflöde över sten när ditt syfte med texten är att lugna.

Et cetera.

Och vill du träna på det första rekommenderar jag varmt Springtimes politiska allsång på Friheten i kväll. (Numera heter det tydligen Kitchen & table Visby). Var bara medveten om att de känsloväckande vackra socialistiska kampsångerna kan få dig att ändra din politiska åsikt. Lite.

Så. Nu kan du också påverka den viktigaste personen i ditt liv: dig själv.

Peppar Camilla

Gillar du inlägget? Klicka på hjärtat och hjälp mig sedan att sprida det till fler!

Gilla Retorikiska på Facebook!Följ Retorikiska på twitter!

Och vill du höra retoriska analyser av partiledartalen i Almedalen 2014 rekommenderar jag Retorikiska podden #retpod. I veckan analyserar Kristoffer Talltorp och undertecknad partiledartal och samtalar med partipolitiska kommunikationsstrateger. Första avsnittet var med Socialdemokraternas valledare Jan Larsson.

Jag vill lyssna på #retpod!

Uppmuntrar Camilla

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.