fbpx Skip to main content
HärskarteknikPåverkanretorik

Härskarteknik i Nyhetspanelen på SVT.

By 8 september, 2013maj 28th, 2014No Comments

I nyhetspanelen på SVT i fredags morse kunde vi se retorikern Göran Hägg och f.d. LO-basen Stig Malm och tidigare borgarrådet Kristina Axén Olin (M) intervjuas av SVT:s Lotta Bouvin Sundberg.

USA:s president Barack Obamas Sverige-besök stod i fokus.

Samtalet börjar med att vi får se avtackningen av Obama när han ska till att stiga på Airforce One. Regeringen hade då valt att representeras av Försvarsminister Karin Enström (M), Miljöminister Lena Ek (C), Handelsminister Ewa Björling (M), EU-minister Birgitta Ohlsson (FP), Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) och Justitieminister Beatrice Ask (M).

Sverige har fler kvinnor än män i regeringen vilket vi är rätt ensamma om. Men att det är är rätt, bra och effektivt att visa upp det på detta sätt ansåg inte männen i panelen.

Lotta Bouvin Sundberg:– Vad säger ni om avskedsceremonin, vad fick ni för intryck av den?

Göran Hägg:– Det visar väl hur enormt betydelselöst det här besöket var att man bara skickade kvinnliga ministrar. Det brukar vara så i sådana lägen.

Kristina Axén Olin:– Fy!

Hägg:– Vadå? Jag är inte emot kvinnliga ministrar, det är snarare en viss attityd i det här. Hela besöket är som ett prinsessbröllop ändå va.

Axén Olin: – Oj.

Bouvin Sundberg:– Vad svarar du på det Kristina?

Axén Olin:– Ja, jag sätter inte kaffet i halsen för jag har inget kaffe. Men det var ju en medveten tanke.

Lite senare tycker Stig Malm att ”det blir lite löjligt” att det bara är ministrar som är kvinnor som tar avsked av USA:s president. Bouvén Sundberg ber Malm utveckla varför det är löjligt och får till svar att ”dom vill demonstrera något och det kan man demonstrera på många andra sätt. Men just att göra det på det här sättet. Det blir lite löjligt då, tycker jag.” Noterar att rent retoriskt har han inte svarat på frågan.

Noterar även hur både Göran Hägg och Stig Malm konstant avbryter Kristina Axén Olin när hon har ordet men just idag orkar jag inte göra någon härskarteknisk analys. Titta själv, det är omöjligt att missa.

Förstummad är Camilla

Gillar du inlägget? Klicka på hjärtat och hjälp mig sedan att sprida det till fler!

Gilla Retorikiska på Facebook!Följ Retorikiska på twitter!
Ta mig till Härskarteknikskolan

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.