fbpx Skip to main content
HärskarteknikPåverkanretorik

Om jag satt i tv-soffan med Göran Hägg.

By 9 september, 2013maj 28th, 2014No Comments

Jag kan inte sluta tänka på Göran Häggs härskartekniska uttalanden i SVT:s nyhetspanel från i fredags. Jag går och samtalar med Hägg som om jag själv satt i den soffan. Jag har inte tid med det längre. Så här Kristina Axén Olin skulle du kunnat kommenterat Häggs ofattbara svada istället för att säga ifrån utan att säga till samt bli tyst.

Avbrytandet.

Göran, när du hela tiden försöker avbryta mig när jag talar visar du att du anser att jag är betydelselös och inte har något viktigt att säga. Det är fel. Jag, liksom du, är inbjuden till denna panel för att ge min åsikt på händelser som skett i veckan så nu får du vara tyst och vänta på din tur.

Här är det viktigt att du pratar på utan att bry dig att han, förmodligen, försöker avbryta dig även denna gång. Med blicken först mot Hägg och sedan direkt på Bouvin Sundberg (journalisten tillika programledaren) skulle du heller inte bjuda in honom i samtalet när du är klar med markeringen utan kan istället svara på frågan som ställdes lite tidigare.

Om du uppfattar mina meningar som betydligt längre i detta inlägg än vad jag vanligtvis skriver är du uppmärksam. Det är medvetet. För varenda gång du sätter punkt krävs en paus för att förmedla densamma i tal. Det är då avbrytarna vräker sig in. Tala i ett jämnt flöde och andas gärna mitt i på ologiska ställen om du behöver. Det är så du behåller talutrymmet.

Kvinnor är betydelselösa.

Nej, han säger inte så, Hägg säger att ”besöket är betydelselöst”, men genom formuleringen: ”Det visar väl hur enormt betydelselöst det här besöket var att man bara skickade kvinnliga ministrar. Det brukar vara så i sådana lägen.” säger han faktiskt att kvinnor saknar betydelse. Också. För det som sätts ihop förutsätts sitta ihop. Guilt by association som vi brukar säga på svenska.

Här kunde Axén Olin (eller Bouvin Sundberg också för den delen, men i så fall utan den avslutande knorren) ha ställt följande motfråga:

Hur menar du nu? Menar du på allvar att USA:s president anser att vår försvarsminister, vår handelsminister och vår justitieminister är lättviktiga ministerposter som saknar tungt mandat i vår regering? För i så fall är du uppenbarligen ute i okänt territorium.

Slutligen ser jag fram emot den morgonsoffa där den som blir utsatt för härskarteknik synar sin angripare direkt i sändning. Utan att använda härskarteknik tillbaka. Det blir bra tv.

Spanar Camilla

Gillar du inlägget? Klicka på hjärtat och hjälp mig sedan att sprida det till fler!

Gilla Retorikiska på Facebook!Följ Retorikiska på twitter!
Ta mig till Härskarteknikskolan

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.