fbpx Skip to main content
#Blogg100retorikTal

Framgångsrik presentationsteknik.

By 15 mars, 2013januari 10th, 20142 Comments

Har på senaste tiden suttit på längre konferenser och lyssnat. Skulle ofta vilja haffa talaren efteråt, ge mitt kort och säga: ”Innan du går upp på en scen igen – kontakta mig så ska jag hjälpa dig bli mycket bättre”. Det är dock inget jag gör. Det känns nämligen som att jag inte skulle attrahera särskilt många kunder med det tillvägagångssättet. Tänker att många skulle tjäna på att gå på kurs i presentationsteknik med mig. Eller låta mig komma och coacha innan. Här kondenserar jag mina enklaste och mest grundläggande tips i framgångsrik presentationsteknik.

Syfte.

Vad vill du att din publik ska tycka, känna, göra när du är klar? Bestäm dig, håll fast vid det och driv bara budskap som stärker det.

Tid.

Du har fått en tilldelad tid. Håll den. Börja i tid, sluta i tid och kommentera inte tiden på scen. Du har det du har. Träna innan så att du kan göra det bästa av det.

Tempo.

Jag sitter och lyssnar och förvånas över hur långsamt första talaren talar. Och hur långsamt tempo personen håller. Mina anteckningar fyller blocket och jag skriver med lätthet ned allt som sägs från scenen. Hade jag bara lyssnat hade jag blivit lite stressad. Av långsamheten. Variera gärna hur fort du pratar och hur länge du pratar om varje del. Kom ihåg att det du lägger mest tid på är det som uppfattas vara det viktigaste.

Flöde.

Att ha slides fulla med text samtidigt som du pepprar ut ord själv är något du kan ha hållit på med tidigare. Och du slutar nu. Även om din publik är där bara för din skull efterlämnar du väldigt lite med en sådan föreställning. Vi blir överstimulerade och ges inte den viktiga tiden till att skapa det protein som är vårt minne. Om du pratar väldigt fort och mycket, se till att upprepa dig. Gärna i sjungande fraser som fastnar. Om du har slides fulla med text, se till att stryka. Det mesta är irrelevant.

Frihet.

Skriv gärna manus, och sedan struntar du i att kolla i det. Skriv några stolpar eller rita ett flödeschema om du behöver eller vill ha tillgång till stöd medan du talar. Ju mer du tittar upp från manus desto mer interagerar du med publiken. Och med interaktion upplevs delaktighet vilket underlättar för publiken att göra ditt budskap till sitt.

Var även fri från din egen kropp. Låt händerna vara fria från att håll i något, kroppen fri att röra sig hur den vill och platsen fri för dig att röra dig runt. Ta plats. Även om du känner dig som en ursvensk svensk. Du blir mycket mer underhållande då.

Min kurs i presentationsteknik.Boka träff med mig!

Vill du har fler tips och råd?

Retorikisk överlevnadsguide.
Retorikisk grundkurs.
Presentationsteknik eller varför föreläsaren inte alltid bör föreläsa.

Rekommenderar Camilla

2 Comments

  • Susanne skriver:

    Som f.d. lärare kan jag bara hålla med dig i de tips du ger, men undrar vad du säger om dialogen med publiken i form av framkastade frågor. Något som kanske motsäger punkten Tid, men däremot framhäver punkten Frihet. Får du svar på dina frågor kan de leda till ytterligare diskussion som kan dra ut rejält på tiden men däremot skapa engagemang. En balansgång förstås och som måste styras.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.