fbpx Skip to main content

Med denna lucka går vi in i nästa fas av 2019 års julkalender – en mikrokurs i retorik: argumentation. Hur lägger du upp ett argument för att andra i högre utsträckning ska säga ja till dig?

Det här med att låta sig övertalas.

Barn som kommit förbi stadiet där de bara säger vad de vill ha och sedan förväntar sig att få det brukar vara riktigt duktiga på att argumentera. För de överdriver alla delarna av den klassiska argumentationen.

”Mammaaa”
”Ja hjärtat?”
”Du brukar ju säga att du tycker om när vi tar hem kompisar från skolan.”
”Jaa”
”Och för att de verkligen ska tycka om att vara här tänker jag att vi kan bjuda till lite extra, eller hur?”
”Mhm”
”Jag vet att det bara är tisdag och vi egentligen inte får äta kakor under veckodagarna, men jag tänker att både Tyra och jag skulle bli sååå glada om vi fick var sin kaka och lite saft till mellis, vill inte du mamma att det ska vara jättekul att komma hit och leka hemma hos oss?” 

Min äldsta har alltid gillat orden på samma sätt som jag gör. Och även om det nu var många år sedan detta utspelades, så förlåt mina omskrivningar, så var det precis så här det gick till när hon och en av hennes bästisar sedan flera år fick kakor till mellis en tisdag.

Politiker gör samma sak. Fast betydligt mer sofistikerat.

I årets Almedalstal sa Kristdemokraternas Ebba Busch Thor: ”1970 fick en arbetare ett genomsnittligt småhus för motsvarande tre och en halv årslön. 1990 – tre och en halv årslön. År 2000 var priset fyra årslöner. Idag? Åtta årslöner. I Stockholms län femton årslöner. Det har aldrig varit svårare för en ung arbetarfamilj att köpa en egen täppa.”

Orden och formuleringarna av hennes argument är tillräckligt abstrakta för att alla ska kunna känna sig inkluderade och är tillräckligt konkreta för att alla ska förstå.

Hon argumenterade även genom att apostrofera andra stora ledare i Europa som historiskt har gjort mycket för sina länder, såsom den brittiska primärministern Benjamin Disareli, det fria Tysklands första förbundskansler Konrad Adenauer och den polska Solidaritets ledare Lech Wałęsa med poängen att ”de kristdemokratiska idéerna visar vägen även för vårt land.” 

Hon argumenterar helt enkelt enligt den klassiska retoriken. Börja med att finna din överpremiss, sedan din underpremiss och slutligen dra ”rätt” konklusion. Jag skriver ”rätt” för att det behöver vara en sann och sannolik slutsats – annars väljer vi som läser eller lyssnar bort.

Ebba Busch Thor skapar sin överpremiss genom att underbygga den med framgångsrika ledare för olika europeiska länder. Två har tydlig social-konservativ bakgrund och en i alla fall anti-kommunistisk. Sedan driver hon hela stycket mot den outtalade slutsatsen att Sverige behöver byta regering.

Vill du läsa hela analysen och hela hennes tal rekommenderar jag: ”En retorisk och semiotisk analys av Ebba Busch Thors partiledartal för Kristdemokraterna i Almedalen 2019.”

Hur du bygger en argumentationskedja.

Låter det krångligt? Jag förstår det. Många fina ord som tydligen ska tas i en strikt specifik ordning för att skapa ett hållbart argument. Vad du gör är att du fortsätter följande meningar:

OM … [det är på det här viset]
OCH … [även detta gäller]
SÅ … [blir slutsen att X]

Inte svårare än så. Och resultatet blir betydligt mer framgångsrikt.

Argumenterar Camilla 

2019 ÅRS RETORIKISKA JULKALENDER – EN MIKROKURS I RETORIK

För att du både behöver det och vill ha det. För att även om du missar några inlägg och glömmer det mesta kommer saker att fastna och det kommer att göra dig mer framgångsrik.

Jag har lagt upp den som en mikrokurs i retorik – för att du ska kunna bli tydligare och påverka andra i högre utsträckning. Visst är du med?

Ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

Retorikiska på facebook

Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.