fbpx Skip to main content
Okategoriserade

Talskrivartips till Jonas Sjöstedt (V)

By 6 januari, 20123 Comments

Hej Jonas! Gratulerar till partiordförandeposten. Efter att ha följt er kongress får jag känslan av att du är mycket populär i ditt parti. Jag noterade även att du ska hålla ett tal till kongressen på söndag kväll. Eftersom en av mina drivkrafter är att retorik är grunden för demokrati tänkte jag sända några råd inför det stundande talskrivearbetet som du och dina talskrivare (varför hymla om saken?) säkerligen redan inlett.

Det första jag gör som talskrivare är att analysera nuläget, både det interna och det externa. När det gäller förväntningar på dig Jonas har ditt parti redan beskrivit dem för dig genom de ord de använde i sina pläderingar. Du kan läsa den fulltaliga listan här. Det handlar alltså om att de upplever att du är en trovärdig ledare genom din politikområdeskompetens och din förmåga att tala så att folk förstår och låter sig påverkas.

För din del gäller det från mitt perspektiv att bygga ett tal som säger detta utan att direkt säga detta. Hänger du med? Det handlar om att när du väljer bilder och berättelser tar du dem som speglar de förväntningar som ställs på dig. Men stanna innan. Låt mottagarna få färdigställa dina budskap, själv dra slutsatserna som sluter cirkeln. En av era riksdagsledamöter som pläderade för dig gjorde precis det när hon sa: ”Vart jag än går så talar alla om Jonas, frågar alla om Jonas.” . Som partiordförande behöver du bland annat väcka intresse. Detta uttalande säger att du gör just det, via reaktioner andra möter. Och som andra berättar om. Vi mottagare slutför budskapet själva, blir medproducenter av det och integrerar budskapet i mycket högre utsträckning.

Bygg sedan argumenten med de påståenden, bevis och beteckningar (ord fyllda med kraft) som redan finns i mottagarnas begreppsvärld. För när vi känner igen beskrivningar är det mycket lättare för oss att komma ihåg dem, integrera dem och återupprepa dem till andra.

Ta dina olika stycken i vilken ordning du vill, så länge som det är ett medvetet val från din sida. Eftersom er kongress gärna beskriver dig som trygg, pålitlig och förtroendeingivande kanske det är läge att hålla dig till retorikens klassiska ordning. Eller inte. Det oväntade bygger alltid extra starka minnen.

Jag har redan varit inne på språket, i och med att du anses tala så att alla förstår, bemöda dig om att uppfylla även dessa förväntningar. Med vilka ord, på vilken stilnivå med vilken tonalitet bör du tala? Reflektera och bestäm dig innan du börjar skriva.

För en gammal politisk räv som du känns det som att skriva dig på näsan när jag säger att ju mer du kan lyfta blicken från papperet desto mer trovärdigt kommer ditt budskap att vara. Men du vet vad jag menar. Detta var endast en påminnelse. Det handlar inte bara om att du bör lära in. Det handlar även om att du är mån om på vilket sätt du lägger upp det för att lära ut.

Slutligen ser jag fram emot ett självsäkert framträdande inför kongressen. Som jag tänker bevittna och analysera. Kanske på en blogg nära dig.

Här kan du läsa mer om hur man skriver tal.

Tipsar Camilla

3 Comments

  • 2000aldrig skriver:

    Vänsterpartiet har gjort ett stort misstag vad gäller valet av ny partiledare. Jonas Sjöstedt är inte trovärdig.

    http://bit.ly/w2iNaE

  • Janne skriver:

    Intressant synpunkt det där med att ”retorik är grunden för demokrati ”. Det har du säkert utvecklat flera gånger. Jag tolkar det som att du menar att en politiker måste tala om sina avsikter så att man inte röstar i blindo? Å andra sidan måste ju inte en politiker agera efter sina dogmer, fast då åker han kanske ut med huvudet före. Eftersom demokrati ju egentligen betyder folkstyre så kan det ju rent teoretiskt vara så att retoriken blir av kappvändartyp. Är det något vi eftersträvar? Här slutar min avhandling innan jag målar in mig i ett hörn 🙂

    • Camilla Eriksson skriver:

      Janne! Så här tänker jag:
      Ju fler som kan mer om retorikens verktyg, desto fler vågar göra sin röst hörd. Och när det demokratiska samtalet får fler deltagare ökar demokratin i vårt samhälle.
      Dessutom är den välbyggda argumentationen lättare att följa och således lättare att analysera. När vi kan analysera och tolka ditt budskap kan vi även ta ställning till huruvida vi vill låta oss påverkas eller ej. Och då är du framme.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.