fbpx Skip to main content

Stephen King”When you write a story, you’re telling yourself the story. When you rewrite, your main job is taking out all the things that are not the story.”

John Gould till Stephen King. (Ja, jag läser Stephens ”On Writing” just nu och jag är 1) säker på att jag kommer att återkomma till denna ljuvliga bok om orden och livet och 2) jag njuter av läsningen så det kommer att dröja länge innan jag är redo att läsa klart.)

Vi kan också kalla citatet ovan för parafras av ”kill your darlings”. Även om jag tycker att Gould säger det bättre.

Det är precis så du bör tänka när du skriver tal. Och du vet, ett tal är ett tal, en debattartikel, en powerpointpresentation, en dragning, en …

För det är så lätt att hänge sig åt allt som faller en in. Allt som känns roligt eller viktigt att ha med. Gör inte det. Du berättar kanske din historia, men du vill att den som lyssnar ska gilla den. Eller hur?

Börja med att ta bort allt som inte har med berättelsen att göra. Alls. Fortsätt med det som varken driver din tes framåt eller underbygger din argumentation. Känns det hårt?

Se till att bestämma vad som ska vara med innan du börjar formulera dig. För det är så lätt att fastna i vackra formuleringar. På flera sätt.

Stryker Camilla

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.