fbpx Skip to main content

Nu på förmiddagen satt jag i Nyhetsmorgon på TV4 och talade om tal och talskrivning med Peter Jihde och Tilde de Paula. Under sex minuter hinner man inte särskilt mycket. Vi talade utifrån följande fem rubriker som jag tänker förklara lite fylligare här.

Vem, vad och varför?

Vem är du som ska tala? Vem är det du talar med? Vad vill du att de ska tycka, tänka, känna, göra när du är klar? Vad vill du att de ska komma ihåg? Varför är ditt budskap viktigt för dem?

Bilder och berättelser.

När du berättar en berättelse som skapar bilder hos den om lyssnar eller läser förflyttar du dem i fantasin till dig. De blir medproducenter av ditt budskap vilket gör det lättare för dem att göra det till sitt. Och äger de budskapet kommer de att fortsätta sprida det i sammanhang där inte du finns. Bingo. Det gör det även lättare för dem att komma ihåg vad det är du talat om. Bilderna fäster fint på redan befintliga krokar bland deras små grå.

Planera en konsert.

Oavsett var du talar, vem du talar med och vad du talar om vill jag att du tänker att du planerar en konsert. Håller du ett kort tal skriver du en låt. Tänk intro, verser, brygga till refrängen som har ett fras som fastnar, eventuellt fler verser och är det en popsång kommer ett stick och är det en schlager har vi en tonartshöjning i slutet. Fasta mönster gillas av hjärnan. De är förutsägbara och vi kommer lättare ihåg dem. Kom ihåg att även göra något oväntat. Vad betyder till exempel kärlekssorg i dur?

Variera.

Variera längden, variera tonarten, variera rytmen, variera tonhöjden, variera styrkan, variera takten, variera rösten. Du fattar.

Du är helt fantastisk.

När du står där och ska hålla ditt tal är du helt fantastisk. Om du tycker att det känns nervöst kan du sjunga upp innan och massera magen hårt. När du står där bestämmer du dig för att köra. Du kan ta ett litet steg framåt precis innan du sätter igång för att markera för dig själv att nu kör du. (Och publiken uppfattar oftast samma sak, vilket hjälper.) Jag brukar säga att vi har en massa olika personligheter inom oss. Välj den del av dig som tycker att det känns roligast att stå i rampljuset. Välj henne eller honom. Och stå bakom för stöd och trygghet. Ser du vad jag menar? Tro på dig själv. För du är helt fantastisk.

Gullig. Stilig. Attraktiv.

Camilla Eriksson i sminket TV4Fantastisk var även den tunga chokladkakan med marshmallows och kolasås som jag fick njuta av efteråt. Och det här med att vara snygg: Det spelar roll. Det finns en anledning att alla sminkas innan de ska synas på tv. Även männen. Det handlar det om att vi blir så bleka när alla lampor slår på. Det handlar om att vi glänser av hudfettet vilket inte ser särskilt trevligt ut i tv. Och det handlar om att om du tycker att jag är attraktiv, gullig eller snygg så tar du lättare till dig mitt budskap. Oavsett din sexualitet. Så här snygg blev jag i sminket idag. Det händer inte så ofta så jag passar på att njuta en stund.

Skrattar Camilla

Och här kan du se dagens inspel på nyhetsmorgon.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.