fbpx Skip to main content

Kontraktet med Liber var signerat; strax därefter fick jag ett välkomstpaket. Förutom det förväntade låg boken ”Svenska skrivregler” från Språkrådet med. Jag må vara en som struntar i grammatiken för att det är rytmen jag vill åt; och jag försöker göra det medvetet. Skiljetecken kan verkligen störa; så många gånger jag har konsulterat denna bladvändare …

Idag är det semikolonets dag; det är 498 år sedan skaparen av semikolonet, Aldo Manuzio, dog.

Personligen använder jag semikolon sparsamt; förmodligen för att jag inte känner mig bekväm med hur det bör nyttjas. Den vaga principen att det kan ersätta punkt räcker inte långt; det finns kolon också.

Språkrådet vet: ”Semikolon kan användas mellan huvudsatser när du tycker att punkt är för starkt och komma för avskiljande. Det används normalt mellan huvudsatser som har ett nära innehållsligt samband med varandra. Det markerar gränsen mellan satserna; samtidigt binder det ihop dem.”

Notera följande: semikolon följs av liten bokstav; kolon är rätt tecken för användning före uppräkningar; med ett undantag: uppräknade decimaltal och för att avskilja grupper från varandra.

Punktar Camilla

One Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.