fbpx Skip to main content

Den politiske makthavaren vs. experten.

För ett tag sedan satt jag i en av Stockholms större biografer för en heldagskonferens. På talarlistan stod en av våra ministrar. Spännande tänkte jag, och såg fram emot vad han hade för tankar om just konferensens inriktningsområde.

Det blev en skral föreställning där anteckningar lästes innantill, för att sedan läggas bort, till att hämtas med fortsatt innantill-läsning. Det var, hur ska jag formulera mig? Plågsamt.

Ministerns röst var trött, ofokuserad och närvarande någon annanstans. betoningarna låg inte på rätt ställen och han fick aldrig till det betydelsefulla genuina anslaget.

Talskrivare som jag är kunde jag inte låta bli att koppla bort ministern som avsändare och bara lyssna på orden. De var helt okej sammanställda. Den dagen var det framförandet som fallerade.

Nu kanske jag låter hård. Det är jag också. Jag förväntar mig mer av en minister. Om hans stab har valt att framträdandet på denna konferens är av överordnad betydelse bör det prioriteras. Vi var flera hundra i salongen som lyssnade. Tunga representanter från den branschen var närvarande. Således helt fel dag att ha en dålig dag på jobbet.

Jämför det med en helt okänd person, som är expert ut i fingerspetsarna i det hen pratar om; som har gjort en förberedelse värd avund; som byggt en berättelse och bemödat sig med att skapa en presentation som tillför värde till framförandet. En sådan avsändare lyssnar jag så mycket hellre till än den förstnämnda. Vad tycker du?

Vi tar ett annat exempel.

Sångerskan eller låtskrivaren?

Säg att du är musikintresserad. Beroende på vilken inriktning du har på ditt intresse skulle du bli olika glad om du vann VIP-biljetter till favoritsångerskans exklusiva spelning. Säg Rihanna. Eller vilken klassisk operasångare som helst. Det andra alternativet är att du, aspirerande låtskrivare som du också kan vara i det här exemplet, skulle bli betydligt gladare om du fick en privat session med Max Martin eller Jacob Mühlrad.

Det beror på.

Och jag förstår. Ibland är titeln viktigare än själva prestationen. Ibland behöver samtal ske i ögonhöjd med de andra makthavarna. Ibland.

Hur väljer du vad som är bäst för ditt budskap? Analysera situationen och bestäm dig för följande:
Kan du vara avsändare själv, behöver du bli stärkt av någon annans status eller bör du lämna över budskapet till en annan avsändare?

Funderar Camilla

2019 ÅRS RETORIKISKA JULKALENDER – EN MIKROKURS I RETORIK

För att du både behöver det och vill ha det. För att även om du missar några inlägg och glömmer det mesta kommer saker att fastna och det kommer att göra dig mer framgångsrik.

Jag har lagt upp den som en mikrokurs i retorik – för att du ska kunna bli tydligare och påverka andra i högre utsträckning. Visst är du med?

Ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram

BIld av Pexels från Pixabay

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.