fbpx Skip to main content
retorikTal

Nubbetalet.

By 19 juni, 2013No Comments

midsommarNu är dagen snart här. Den som alla pratar om just nu. Det finns inte en person som inte kommenterar och frågar om midsommar denna vecka.

Själv tänker jag fokusera på sommartalet som du tänker hålla i egenskap av värd eller gäst i samband med den obligatoriska sillunchen vid havets rand. Två minuter – det är allt som krävs. Och det klarar du. Så här kan du tänka med en retorisk struktur:

Då.

”Kära vänner. Tänk att det redan gått ett år sedan vi satt här senast. Jag tycker inte att ni ser ett dugg äldre ut – bara klokare, snyggare och roligare.”

För lite smicker går alltid hem.

”Det var som igår (stoppa in valfritt namn) visade världen vilken fenomenal säcklöpare hen är, även om sättet att ta sig i mål var en aningen okonventionellt.”

Här kan du stoppa in allt dråpligt som skedde förra gången ni sågs. Eller så hittar du på vad som helst – det är midsommarafton och ingen förväntar sig något seriöst.

Nu.

När historian är utklarad är det dags att sätta fokus på dagens händelser. Det kan innebära att du går igenom vilka regler som gäller för inhalsandet av nubbe (måste föregås av nubbevisa), val av sillinläggning (den som hoppar över den egna inlagda kommer förmodligen att stå som vinnare senare i natt), hur sovplatserna fördelas (nyktrast går först och lägger sig eller kryp ned där du tycker det finns plats) och hur lagen till eftermiddagens lekar tas ut. (Du väljer först. Samtliga deltagare.) Eller nå’t.

Sen.

Avsluta med en vision om morgondagen (frukost serveras av den som vaknar först. Vi andra förväntar oss nybakade scones, hemmagjord yogurtkultur, dubbel espressomachiolatte och dagens tidning), om sommaren som helhet (vi tänker att ni bjuder in oss varje helg på barbeque eller färsk fisk), om nästa års firande (då ses vi här igen. Men då får någon annan ha bakat spettekakan.)

Talskriver Camilla

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.