fbpx Skip to main content

Den 8 juni var det dags för kungligt bröllop i Sverige igen. H.K.H. Prinsessan Madeleine fick sin Chris. Jag har tidigare analyserat hennes förlovningsfilm i TV4 och denna dag var det dags att ta en närmare titt på andra kungligheters tal till sin brud: Prins Haakon av Norge till sin Mette-Marit, Kung Fredrik av Danmark till sin Mary och naturligtvis H.K.H. Prins Daniels tal till H.K.H. Kronprinsessan Victoria.

Här kan du se mina retoriska analyser i TV4:s Nyhetsmorgon.

Syftet med dessa tal är olika. Samtliga, utom Prins Fredrik av Danmark som inte var så känslomässig, hade behov som skulle fram. Då behöver de känslor. Prins Haakon är alltid proffsig och diplomatisk. I sitt tal till Mette-Marit gläntade han på en annan sida, den mer mänskliga. Prins Daniel var under många år inte ens officiell pojkvän och fick således inte följa med på resan som skilde dem åt i en månad. Men han låter inte bitter och grinig utan visar hur förstående han är. Rent övergripande handlade deras tal till sin brud om följande:

Prins Haakons tal till Mette-Marit.

Skillnaden mellan Haakons tal till Mette-Marit och Daniels till Victoria är att Haakon är prinsen och det är han som behöver lyfta sin blivande drottning, kvinnan av folket.

I Prins Haakons fall handlar mycket om budskapet. Prins Haaakon väljer en skild kvinna som redan har barn och en rätt sjaskig historia. Men det han gör genomgående är att lyfta henne och endast henne. Alla positiva elementet ”det gnistrar i din själ” osv. är bara en enda lång berättelse om hur fantastisk hon är. T.ex. ”Jag tror aldrig jag varit så svag soch så stark som med dig /…/ Tack.” Det visar på poängen med talet. Han stänger dörren till spekulationer kring huruvida hon är en värdig prinsessa eller ej. Det är ett relativt kort tal och det finns flera element som jag saknar. Prins Haakon berättar inga berättelser, inga anekdoter, han bygger henne inte brett. Det är bara om hans känslor för henne och att folket bör acceptera dem.

Du kan se Prins Haakons tal till Mette-Marit här.

Prins Fredriks tal till Mary.

Prins Fredrik av Danmark och Prins Haakon av Norge har samma utgångsläge fast de gör det på olika sätt. Mary var ju ingen ”lägre stående medborgare” så hans tal handlar mer om honom och börjar istället med att berätta om hur han kände det där i Australien under OS för att sedan övergå till ett långt tack till Marys pappa. Båda dessa delar känns helt fel. Talet till sin hustru bör ha fokus på henne – inte sig själv. Och idag skriver vi 2010-tal. Det var länge sedan männen ägde kvinnorna och därigenom överlämnade ansvaret från far till man vid bröllopet …

Du kan se Prins Fredriks tal till Mary här.

Prins Daniels tal till Victoria.

Det Daniel gör så fint är just med trovärdigheten och innerligheten. Kärleken till Victoria och till folket och även tacksamheten till folket. Han talar även genom bilder, både med breven som hon skrev och med grodan som han var innan han blev prins osv. Det gör att han öppnar upp associationsbredden och det gör folk mer berörda.

Alla som inte spelar så stor känslomässig roll tar han på engelska. Ett smart drag då det inkluderar den stora delen av gästerna som inte förstår svenska. Det personliga tar han på sitt modersmål. Då kan han vara mer genuin. Det är fantastisk att han håller talet utan manus i sju minuter. Inledningen är väldigt bra och visar att han tar sin uppgift på allvar.

Daniel är både närvarande och medveten om betydelsen av det han säger. Han verkar oerhört nervös och skakar noterbart vid flera tillfällen. Han verkar inte heller veta om han får pussa henne så han stryker henne lite över kinden. Det är hon som drar ner honom och kysser honom. Igenkänningsfaktorn är stark eftersom de nog är så nervösa de flesta skulle vara där om de stod där…

Daniels anslag skiljer sig starkt från de ovan nämndas. Eftersom han är en man av folket som behöver bevisa att han är bra, att han klarar den här rollen som han inte är född in i. Det stora syftet är ”jag har gift mig av kärlek” men också en tydlig medvetenhet om vilka deras roller i samhället är. Och han säger: ”jag ska göra allt för att utföra mitt och Kronprinsessans uppdrag”. Det är ett otroligt välkomponerat tal och trots att jag hört det flera gånger blir jag rörd till tårar när jag hör det och får gåshud.

Prins Daniels tal till Kronprinsessan Victoria kan du se här.

Analyserar Camilla

Jag vill låta smartare!
Strålande, bara att signa upp >

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.