fbpx Skip to main content
#Blogg100Påverkan

Nej.

By 3 februari, 2013februari 5th, 20137 Comments

NOKändes rubriken lite väl hård? Det beror på med vilken ton du hörde den i ditt huvud, vilken laddning du associerar med tecknet. För de flesta av oss kan det vara jobbigt att säga nej. Hur många försäljare har du inte stött på som fortsätter att sälja trots att du fint försöker få dem att förstå att du inte är intresserad? Hur ofta har du sagt nej? Hur har det fungerat för dig? Ofta går det lättare om du väljer en annan väg.

Byt ord.

Tyvärr är betydligt mildare och samtidigt inkännande,  till och med ett empatiskt sätt att säga nej. Men det är fortfarande ett tydligt nej och vanligtvis brukar tonen även här upplevas som ganska frän.

Beklagligtvis kommer bort från det tydliga nej:et men är begränsat till viss kontext med anledning av sin stilnivå.

Dessvärre är en av mina nya favoriter. Dessvärre beklagar snarare att du inte har möjligheten denna gång att bifalla en önskan samtidigt som det fungerar i många olika sammanhang.

Byt fokus.

”Jag har inget behov av att svara på den frågan” vinklar åt helt annat håll än att svara ”Jag vill inte besvara den frågan”. Eller hur? Vad ska frågeställaren nu trycka på?

Byt frågeriktning.

Hur tänker du nu? ”Hur” har inte samma aggressivitet som ”varför” som annars är en strålande kontring. Fast den här gången är du inte ute efter att sätta dit någon. För det finns det härskartekniker.

Byt tonläge.

Om inget av ovan nämnda gör jobbet kan en intensitetshöjning vara på plats. Eller så använder du det direkt som chockstrategi: ”I helvete heller” alternativt ”Över din döda kropp” som jag fick som förslag av @thelovebing när jag frågade twitter om alternativ till nej. Beroende på sammanhanget och din ton kan det sända ytterlighetsbudskap från båda hållen.

Byt inget alls.

Var konsekvent. Ett nej är ett nej och ska oavsett kontext tolkas som ett nej. Om din motpart inte lyssnar säg det igen. Strunta i resten av detta språks övriga ord och nöt in budskapet. Räcker inte tre nej i rad? Börja inflika det mellan motpartens ord, läs avbryt. Någon gång måste motparten andas. Säg nej. Blir motparten till slut av någon outgrundlig anledning tyst kan du köra: Vilken bokstav i ordet nej är det du inte förstår? Går budskapet fortfarande inte fram? Gå. Därifrån.

Nobbar Camilla

Gillar du mina tips om hur du skriver bättre? Skulle du vilja att jag analyserade dina texter och gav dig återkoppling? Gå min distanskurs i retorikiska.

Uppdatering tisdag 5 februari. Markus Christiansson lyfte nonsensspåret som är väl värt att övervägas.

Byt till nonsens.

Tack för att jag får stå i fokus för din uppmärksamhet. Vill du vara vänlig att sammanfatta ditt ärende i tre punkter och sedan skicka dem till din skrivare. Tag sedan din utskrift och för omsorgsfullt in detta ark där ryggen slutar.

7 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.