fbpx Skip to main content

”Vi tar ansvar för att även det förbisedda folket ska ges frihet att forma sina egna liv efter sina egna behov.”

Under årets Almedalsvecka har jag gjort två typer av analyser: Den vanliga retoriska och semiotiska partiledartalsanalysen och en ny matematisk-semiotisk analys som bygger på Mattias Östmars algoritm ”Discourse Diversity”. Resultatet för Kristdemokraternas Ebba Busch Thor ser du ovan.

Discourse Diversity är en mjukvara för textanalys som läser av ordens relationer i texten och matematiskt analyserar vilka ord som är mest centrala i texten som helhet. Efter regelrätt matematisk analys skapas en bild vilken jag semiotiskt omtolkar till en mening som sammanfattar meningen med talet.

Det jag tycker är så intressant är att många av de betydelsebärande ord, eller beteckningar som vi kallar det inom semiotiken, som nämns i talet inte finns med bland de 40 mest centrala orden. Det betyder alltså att dessa beteckningar inte är särskilt starkt kopplade till resten av texten.

I Kristdemokraternas tal dyker exempelvis inte januaripartierna eller januariöverenskommelsen upp överhuvudtaget. Och direkt tänker jag – hur behöver jag själv bygga tal och texter framöver för att det jag vill förmedla som det viktigaste också uppfattas som det viktigaste av min publik. Det ska jag klura ut. Och med det här verktyget blir det så mycket enklare.

Analyserar Camilla Eriksson,
numera både Retorikiska och Stockholm Operation.

Kristdemokraternas partiledartal i Almedalen 2019 av Ebba Busch Thor kan du läsa och se i sin helhet på Kristdemokraternas webbplats. Min retoriska och semiotiska analys av talet kan du läsa på Retorikiska.

Var den här analysen intressant? Följ Retorikiska i sociala medier så minskar du risken att missa något.

Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.