fbpx Skip to main content

Om du har varit i kontakt med retorik tidigare har du med all sannolikhet stött på de konstfulla bevisen etos, logos och patos.

Retoriken uppstod i Grekland ca 500 f Kr. Som vanligt när något nytt uppstår är det för att något gammalt försvinner. I det här fallet handlade det om att Grekland gick från att vara en envåldsstat till ett demokratiskt samhälle där medborgarna – alltså de fria männen – höll den politiska makten. I den direktdemokrati som uppstod var varje fri man skyldig att själv föra sin talan, vare sig det gällde rådet eller rätten. När en man stod inför rätten var det fruktbart att försöka bevisa sin oskuld både genom fakta och genom sin retorik. Etos, logos och patos kallas därför för de tre konstfulla bevisen.

De konstfulla bevisen – etos

Etos handlar om din karaktär. Du måste försöka framställa dig som trovärdig för att mottagarna av ditt budskap ska lita på dig och gå på din linje. Här gäller det att skapa en social kontakt mellan dig och de/dem som lyssnar samtidigt som du övertygar genom att framstå som sakkunnig inom ditt område. En yrkesgrupp som har särskilt starkt behov av att bygga sitt etos anser jag vara psykologerna. Vem vill annars öppna upp och anförtro någon det man själv tycker är jobbigt och kanske även lite skämmigt?

De konstfulla bevisen – logos

Logos innefattar alla argument och alla jämförelser som du lägger fram i din kommunikation för att påverka mottagarnas inställning i frågan. Det intressanta med logos är att du använder språket som övertalningsmedel samtidigt som det inte ställs några krav på att du ska tala sanning. Håll dig gärna till sanningen men fokusera på det som är sannolikt eller möjligt. Sanningen är i det här fallet rent retoriskt ställd på undantag. Personligen anser jag att vetenskapsmän i allmänhet, och Charles Darwin i synnerhet är bra exempel på en yrkeskategori som lever högt på att nyttja logos-argumentation. Eller vad säger du? Tillhör du majoriteten som tror att människorna har utvecklats vidare från samma evolutionsled som aporna?

De konstfulla bevisen – patos

Patos handlar om de känslor som talet väcker hos lyssnarna. Känslor som påverkar om budskapet går fram. Känslor hos dig som talare som förmedlar trovärdigheten hos budskapet. Det gäller alltså att tala med stor egen övertygelse, särskilt om det handlar om att försöka påverka attityder hos mottagarna. Vem kan få mig att skratta, gråta eller känna plötslig olust? För mig är det klockrent att skådespelare måste behärska samtliga känslosträngar med benhård disciplin för att gå genom rutan och påverka mig så att deras karaktär blir trovärdig. Annars faller filmen platt.

Vilken av de konstfulla bevisen är mest betydelsefull?

I det verkliga livet handlar det naturligtvis om att anpassa de tre olika delarnas delar av en helhet för att optimera fördelningen av de konstfulla bevisen beroende på situationen. Detta gör personen som utan tvekan var världens mest framgångsrike talare 2008, Barack Obama, alldeles ypperligt. Eller om sanningen ska fram, Barack Obama OCH hans talskrivare…

Du har just läst en återpublikation av en bloggpost från min gamla blogg. Den publicerades ursprungligen onsdagen den 11 mars 2009. En av retorikens fördelar är att retorisk kunskap aldrig blir gammal eller irrelevant. Vill du lära dig mer om retorik rekommenderar jag denna bloggs bibliotek eller min bok i ämnet: Retorikiska – om kommunikation i allmänhet och retorik i synnerhet (Liber).

Ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram

Hälsar Camilla

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.