fbpx Skip to main content
Retoriska guider

Lärdomar från The King’s Speech

By 13 februari, 2013augusti 24th, 20154 Comments

En av mina favoritfilmer är briljanta The King’s Speech. Inte så konstigt. Som talskrivare är det lätt att identifiera sig med Lionel. Och retoriken handlar om så mycket mer än bara orden. Precis som Lionel så ypperligt visar.

Även om kung George VI framförde sitt tal via radio kan vi dra många lärdomar av hans angreppssätt. Att läsa ett tal innantill i radio skiljer sig inte nämnvärt från att läsa ett skrivet tal inför publik.

Tänk på att tala. Inte läsa. Träna, träna och träna lite mer. Tänk dig att du läser en saga. Du ser slutet på meningen men det gör inte lyssnarna. Se till att din ton förändras så att lyssnarna uppfattar melodin. Din ton bör driva genom meningen och gå nedåt i slutet.

”Here is the King’s Speech. I timed it at nine minutes”. Ta tid. Läs det lite forcerat och ta sedan ut pauserna ordentligt. I vilket tidsspann ligger du? Är det acceptabelt? Om ja, skönt. Nu kan du slappna av. Om inte, tänk metronomisk rytm och lär dig hur snabb du behöver vara för att hinna i tid utan att ge alltför mycket avkall på trovärdigheten i framförandet. Om det känns för snabbt för dig – korta talet.

”Let’s open the window and get some fresh air in here”. Andas. Andas ordentligt. Stå rak i ryggen så att lungorna får in maximalt med luft. Utan syre fungerar musklerna sämre. Och din röst är vibrationer som åstadkoms av? Precis.

”You redecorated it!” ”I made it cosy”. Se till att känna dig bekväm. Om du har möjlighet att träna i rätt lokal – gör det. Din hjärna registrerar nämligen att du redan har framfört talet framgångsrikt när det väl är dags att leverera.

Våga ta pauser. Alltför många per mening ger dock ett uppklippt intryck. Gå gärna igenom talet innan och markera var det är läge att andas. Våga trycka på vissa ord, framförallt för att minska monotonin som lätt uppstår när du läser innantill.

”Forget everything else, and say it to me. Say it to me as a friend”. Clinton sa alltid att han talade till en person åt gången. Om det känns motigt, välj ut en person i publiken och fokusera bara på henne.

Skriver Camilla

 

4 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.