fbpx Skip to main content
#Blogg100Krisretorik

Krisretorik i Borgen.

By 12 februari, 2013One Comment

Dialogerna i Borgen, Danmarks svar på the West Wing, är musik för denna retoriker. Igår tittade jag närmare på varför serien the Big Bang Theory är så rolig. Idag är det dags att lära krisretorik från proffsen på Borgen.

Nyborg, premiärminister, talar med sin utrikesminister Höxenhaven som blivit påkommen av pressen i en för honom prekär situation. Detta är ingen imaginär kris; den är substansiell. Följande spelas upp på statsministerns rum:

– Det finns många homosexuella politiker som gör lysande karriärer. Det här kan vändas till din fördel. Men då måste du ut med historien nu. Innan Ekspress kör den. Jag backar upp dig hela vägen. Du är en sanslöst duktig politiker. Om du spelar dina kort offensivt framstår du som en föregångsman.
– Tack. Det är storsint av dig.
– Mötet börjar nu.
– Kan jag sitta kvar en stund?
– Javisst. 

Nyborg uppmanar Höxenhaven att själv ta initiativet. Ditt fokus i en substantiell kris bör alltid vara att ta makten över problemformuleringsprivilegiet. För den som styr sätter rubrikerna. Tänk vad vi kan lära från tv …

Kanske för att många av de som sitter och skriver dessa serier är riktigt vassa kommunikatörer. Kanske. Ser i alla fall fram emot Jon Favreaus debut i Hollywood. Tänker att President Obamas hyllade talskrivare kommer att stanna inom den politiska sfären.

Hoppas Camilla

One Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.