fbpx Skip to main content
#Blogg100Påverkanretorik

Fyrtio nyanser av maktbalans.

By 14 april, 20132 Comments

Länsförsäkringar & GenusfotografenEtt av mina korståg är att retorik är grunden för demokrati. Ett annat är att retoriken inkluderar alla kommunikativa variabler. En tredje att formen bär budskap.

Genusfotografen är en av mina favoriter för att han formulerar det som många upplever men inte riktigt förstår. Fyrtio nyanser av maktbalans är Tomas Gunnarssons sammanställning av de värsta bilder han fått in från sina läsare under det första kvartalet 2013.

Gunnarsson visar i tydliga, rena analyser av journalistiska bilder och foton använda i reklam vilket budskap som förmedlas bortom orden. Och ofta i konflikt med desamma. Denna gång har han kategoriserat dem efter följande kategorier:

1. Att fotografera bort kvinnors makt genom att avbilda dem uppifrån; en vinkel som ger den som ser symbolisk makt över den som visas.

2. Kvinnor som av någon anledning har hamnat under, bakom eller i skägget på män, eller som på något annat kreativt sätt blivit osynliggjorda eller fått sin kompetens osynliggjord av/med män.

3. Kvinnor som förvandlas till överlyckliga, orgasmiska väsen av att komma i kontakt med olika vätskor, leror och bark (nära släkting till kvinnor som kämpar med att dricka vatten och kvinnor som skrattar ensamma med sallad)

4.Män som inte blir glada för någonting (/mördare).

5.Sjukt onödiga och opassande objektifieringar av kvinnor och sexualisering av tjänster, upplevelser eller utbildningar med hjälp av kvinnor.

6. Manligheten i kris.

Visst blir du nyfiken?

I somras la Gunnarsson ut bilder av Sveriges Mästerkock fotad i ett restaurangkök iförd minimala klänningar i sexuella positioner. Avfotade bilder från ArlandaXpress ombordtidning. Och blev stämd. Av fotografen Stefan Jällheden. Efter en insamling fick Genusfotografen hela boten betald av nätsfären. I samband med detta blev även undertecknad hotad av samma ”bildombudsman”, som alltså är en privatperson och inte utnämnd av staten, men klarade mig undan genom ett misstag från Stefan Jällheden. Läs gärna Anders Carlssons bildretoriska analys av denna bildserie.

För bilder säger fortfarande mer än ord. Tänk alltid på hur du presenteras rent visuellt. Inte bara i tryckta bilder utan även när du talar inför folk. Står du upphöjd från publiken? Inför ett auditorium och därigenom nedsänkt? I ett litet rum eller på en stor scen? Hur vill du uppfattas. Tänk en extra gång.

Uppmanar Camilla

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.