fbpx Skip to main content
#Blogg100Kommunikationspsykologi

Att stänga ett samtal.

Du känner kanske igen dig: Du ska argumentera för din sak och vet att den andre personen kommer att vara oerhört svår att vända. Hen kan komma att slänga upp i princip vad som helst i samtalet vilket är svårt för dig att tackla. Vad gör du?

Förbered dig väl.

No shit.

Det är klart jag gör! kanske du utbrister. Ett: Nej det gör du förmodligen inte. Inte på riktigt. Säg att du gör det har vi ändå två kvar: Har du lagt upp strategin så att du stänger samtalet? Inte? Då har du inte förberett dig tillräckligt.

(Vad pratar hon om? Stänga ett samtal. Ska jag inte försöka övertyga den andre eller vad handlar det om?)

Exakt. Och nej. Du ska inte försöka övertyga den andre. Att stänga ett samtal handlar om att äga problemformuleringsprivilegiet och att låta den andre fatta alla beslut.

(Nu har hon tappat greppet. Det där är direkt motsägande.)

Inte då. Vad du gör är att du presenterar dina åsikter som fakta och hela tiden ställer frågor där den andre väljer mellan dina två alternativ. Jag tar ett exempel.

Säg att ditt barn inte vill gå och lägga sig. Och hon vill absolut inte borsta tänderna. Alls. Här börjar vissa föräldrar lirka, tjata och hota. Tiden går. Hon blir tröttare och gnälligare. Och är fortfarande uppe. Hur gick det här till?

Du frågade kanske ditt barn om det inte var dags att gå och lägga sig? Och hon svarade ”nej”. Vad gjorde du för fel?

Du la över beslutsmakten om till ditt barn. Det har hon inte med att göra. (Det här fungerar naturligtvis på samma sätt i ditt arbetsliv. Jag har bara ingen historia jag är bekväm med att hänga ut här.)

Hur du skulle ha gjort?

Hjärtat nu är det dags att gå och lägga sig. (Du reser dig upp och börjar gå. Ditt beslut.) Vill du att vi borstar tänderna med den röda eller gröna tandborsten? (Beslut ett, från henne.) Vill du ha barntandkrämen eller vuxentandkrämen? (Beslut två, från henne.) Vill du ha pyjamas eller sova utan? (Du är med, eller hur?) Ge den andre flera beslut att fatta och bestäm själv vad hen får besluta om.

(Absolut. Jättebra tips. Tack. Men mitt barn stiger inte upp och följer med.) Inte? Första frågan: Vill du gå själv eller rida på min rygg? Rama in situationen och alla möjliga problem på vägen. Eller  lär dig att vara snabb med valalternativ. Det är lika effektivt.

Bestämmer Camilla

Gillar du mina tips om hur du skriver bättre? Skulle du vilja att jag analyserade dina texter och gav dig återkoppling? Gå min distanskurs i retorikiska.

Gilla Retorikiska på Facebook!Följ Retorikiska på twitter!

Bilden visar Pentaphone av Robert Stadler som inte ännu är i produktion.

2 Comments

  • Per-Anders skriver:

    Intressant. Liknande strategier brukar ju vara vanliga i politiska debatter på TV. Men dessa debatter brukar ju inte sällan slå över i teater och pajkastning. Det jag undrar är hur man ”öppnar” ett samtal igen som motparten försöker stänga (i exempelvis arbetslivet och sällskapslivet).

    • Camilla Eriksson skriver:

      Å, ja. Det får helt enkelt bli ett blogginlägg. Tack för frågan! Återkommer gör Camilla

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.