fbpx Skip to main content
Tal

Att skriva tal.

By 14 september, 20123 Comments

Ska du hålla ett tal på ett bröllop, hålla en föreläsning på en konferens, skriva en debattartikel, ett säljbrev eller pitcha en idé på en grupp människor? Det spelar ingen roll, förarbetet är detsamma. Här har jag samlat några blogginlägg som kan hjälpa dig bli en bättre talskrivare, för vad du än ska kommunicera håller du ett tal. #justsayin’

Första steget – Intellectio. Det vi på svenska kallar för omvärlds- och nulägesanalys. För att sätta ditt syfte, budskap, målgrupp, avsändare och sammanhang.

Jag måste hålla ett tal. Hjälp! Min far fyllde jämnt och det var läge att hylla honom. I denna bloggpost resonerar jag vidare kring den retoriska arbetsprocessens första och inkluderar även det andra steget (inventio – att fundera). Dvs, med vilka argument kan du bygga ditt tal.

Här är mina tankar kring att hålla ett hyllningstal.

Har du någonsin hört talas om ethos, logos och pathos? Här får du en kort sammanfattning och varför det är betydelsefullt att balansera dem i en retorikisk tårta. Dessutom är det mycket framgångsrikt att tala i bilder.

Det finns olika sätt att argumentera på, detta är ett exempel på hur en jurist nyttjar de olika formaten. Och med vilket anslag har du för avsikt att argumentera? Aristoteles hade några tankar kring anfall och försvar som är fruktbart att ha koll på.

När du tagit fram alla argument är det dags att strukturera ditt tal. Här finner du en enkel sammanfattning. Och i Talets olika delar beskriver jag via ett exempel hur den klassiska retoriska ordningen ser ut.

Nu är du på banan. Nu är det bara att formulera dig väl och lägga upp det så att publiken kommer ihåg vad du har sagt. Jag återkommer i frågan. Under tiden rekommenderar jag varmt min bok i ämnet.

Uppmuntrar Camilla

 

3 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.