fbpx Skip to main content
Almedalenpolitisk retorikTal

Råd till Jan Björklund inför kvällens tal (FP)

Den folkpartistiske partiledaren är en duktig talskrivare. Flera år i rad har jag imponerats över hur Björklund och hans stab byggt talen. Med några undantag. Här kommer dagens retoriska råd till vice statsministern:

1. Låt inledningen vara kort och rapp. Fjolårets dubblering av berättelser drog helt klart ned känslan redan från start.

2. Minska ned antalet budskap. Tio budskap är minst ett för mycket och egentligen räcker det med tre som du underbygger med olika argument. Vi orkar helt enkelt inte hålla allt i minnet och frågan är då om det är fördelaktigt för dig.

3. Se till att ha en tydlig struktur. Jag tar för givet att talet skrevs klart senast igår kväll så än finns tid att ändra. Ser du en röd tråd? Ser andra en röd tråd? Be någon som inte varit med om att jobba fram talet läsa och kommentera.

4. Öka andelen pathos. Oavsett hur mycket känslor du tycker att du har skrivit in, hur mycket du känner att du kommer att leverera känslor – addera. Jag har svårt att se hur just du kan vara alltför känslosam i ett framförande.

5. Träna på framförandet. Nu har vi flera dagar i rad sett partiledare som läser innantill mesta delen av talet. Det ger inte trovärdighet. För att vi ska känna att du är genuin behöver du leverera dina ord utan att darra på rösten eller vika undan med blicken.

Står med blocket redo i parken i kväll gör Camilla

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.