fbpx Skip to main content
Okategoriserade

Förstärkningarnas urlakande effekt. #blogg100

By 30 januari, 20136 Comments

hallon i skålSuperkul! Jätteroligt! Fruktansvärt deprimerande. Och ibland tar de helt över föreställningen.

Det verkar vara många som tror att adjektivattributen (och för den delen: adjektiviska pronomen, ordningstal och particip) alltid förhöjer och förstärker budskapet. Inget kunde vara mer fel. Rent retoriskt skapar oftast förstärkningarna en alltför överdriven effekt. Och vad händer när du krämar på alltför mycket? Du tappar trovärdighet.

Känns meningen blek utan adjektivattributet? Då har du förmodligen ett helt annat problem: Du använder ord som inte är betydelsebärande.

En vanlig ordfälla är att skriva många ord som inte i sig betyder något istället för att bilda två meningar i vilka många av de betydelselösa orden kan tas bort. Som innevarande och föregående mening är ypperliga exempel på.

Vi tar ett exempel. Följande text är en reseskildring från Vad Yashem, förintelsemuseet i Jerusalem.

Det är inte de fruktansvärda siffrorna om den systematiska slakten, utan fragmenten – brottstycken som kunnat räddas för eftervärlden i form av utdrag ur dagböcker, räddade rader ur brev, utbyten uppsnappade på gatan, ifrån samtal – som väcker de starkaste känslorna av fullständig vanmakt och hopplöshet (Johan Thurell).

Vilka ord kan du ta bort? Här nedan har jag raderat några onödiga förstärkningar. Läs igen och känn efter. Saknar du de frånvarande orden?

Det är inte siffrorna om den systematiska slakten, utan fragmenten – brottstycken som kunnat räddas för eftervärlden i form av utdrag ur dagböcker, räddade rader ur brev, utbyten uppsnappade på gatan, ifrån samtal – som väcker känslan av vanmakt och hopplöshet.

Utan att kolla på originaltexten – hur många ord valde jag bort och vilka var det? Jag tror inte att du kommer ihåg. Betydelselösa ord har en tendens att inte fastna i den delen av minnet som registrerar. Istället skapar de brus.

Stanna innan. Låt din läsare själv få fylla i sista biten, göra den avgörande associationen. Ditt budskap blir starkare när din läsare blir delaktig i utformandet. Och när du väljer rätt ord från början behöver du inte sminka budskapet med extra allt. Formen bär budskapet. Se till att den bär ditt.

Tvättar Camilla

Gillar du mina tips om hur du skriver bättre? Skulle du vilja att jag analyserade dina texter och gav dig återkoppling? Gå min distanskurs i retorikiska.

6 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.