fbpx Skip to main content

För ett tag sedan fick jag frågan hur frågeställaren kunde bli bättre på svenska språket. Det första jag kom att tänka på var att läsa mycket och medvetet. (Och om du inte är dominant visuell fungerar poddar alldeles ypperligt. Eller varför inte Språket i P1?)

Läs de som skriver om orden.

Själv är jag väldigt förtjust i Lars Melin, Per Robert Öhlin och Bodil Malmsten.

Jag tenderar att nörda ned mig rejält när det gäller. Bästa retorikboken hittills (det har blivit några) är tungviktaren Chaïm Perelmans ”Retorikens imperium”. Och en bok jag har återkommit till många gånger var min första bok som namnet till trots mestadels handlar om semiotik: John Fiskes ”Kommunikationsteorier – en introduktion”.

På deLibris skriver jag tillsammans med några andra om facklitteratur. Kan jag locka dig med mina tankar kring …

Karin Milles Jämställt språk.
Bodil Malmstens Så gör jag.
Lars Melins Manipulera med språket.
Brigitte Mral och Henrik Olinders Bildens retorik i journalistiken.

Läs de som prisas för orden.

J.M Coetzee. Det spelar ingen roll vad du väljer. Språket bara flyter. Men var varse – det är mycket som händer under ytan.
Sara Kadefors. Jag föll för Borta bäst.
Kajsa Ingemarsson. Alla är grymma men jag tycker att Någonstans inom oss berörde mig mest.
Tranströmmer. Det händer inte hela tiden, men tillräckligt ofta för att vara överväldigande.
Andreas Johansson. Om du inte har hittat hans blogg än kommer du att älska mig.
Jessica Gedin. Vilken ordist! Imponerad. Varenda gång.

Vad läser du?

Undrar Camilla på världsboksdagen

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.