fbpx Skip to main content
Okategoriserade

Retorikmatchen på UR gör mig lycklig.

När jag var 12 år var jag med i ”Vi i femman”. Hade jag gått femman idag hade jag älskat ”Retorikmatchen”. Upplägget är rätt likt: Du tävlar klassvis och avancerar genom vinster. Men istället för att frågorna är från alla möjliga områden behandlas endast ett.

Så här beskriver UR programmet: I Retorikmatchen möts sjätteklassare från olika skolor i landet i en tävling där elevernas retoriska förmågor sätts på prov. De ska bland annat hålla ett tal på Pippis apa Herr Nilssons begravning, försöka få oss att vilja köpa en halväten hamburgare och säga ”typiskt västkustskt” så många gånger som möjligt i rad. Domare är retorikexperten Barbro Fällman. Programledare: Rikard Diego.

De som tävlar får hålla förberedda anföranden och sedan under kort tid förbereda repliker till motståndarna. Sista debattmomentet är att framföra ett slutord. Barbro Fällman är domare och delar ut poäng efter att noga argumenterat för sin sak. Formen bär således budskapet och det är en fröjd att ta del av programmet.

I finalen var uppdraget att hålla ett tal till nationen, eftersom 12-åringar tagit över makten i hela världen. De utmanade också varandra i konsten att debattera i ämnet varför biofilmen Hunger Games borde ha haft, respektive inte borde ha haft, 15-årsgräns.

Allra sist i programmet är det några retoriska kunskapsfrågor som är samma för båda lagen. Hur skulle du ha klarat dig?

1. Hur många bokstäver finns i ordet debatt?
2. Vem brukar kallas retorikens fader?
3. Vad är samlingsnamnet för uttryck som ”Man ska inte gå över ån efter vatten” och ”Man märker inte att kon är borta förrän båset är tomt”?
4. Vem höll det berömda talet som innehöll frasen ”I have a dream … ”?
5.  Uppbyggnaden till ett tal kan liknas vid en kropp som består av vilka delar?
6. Vad är tretal, metafor och alliteration är exempel på?
7. Vad heter retorikämnet i USA?
8. Vad hette den gamle greken som övade upp sin artikulation genom att tala med kiselstenar i munnen?
9. Ett tal bör bestå av ethos, pathos och vadå?
10. Vad kallas det inom retoriken när man lägger fram bevis för sin åsikt?

Idag gick finalen, men alla matcher finns tillgängliga på UR:s hemsida här.

Alla ni som har hängt här ett tag vet att jag vurmar för att retorik ska bli ett eget ämne även i grundskolan. Att jag anser att retorik är grunden för demokrati och att om våra barn får träna på hur de lägger upp sin argumentation kommer de att våga göra sin röst hörd i andra sammanhang utanför skolan både direkt och senare i livet. Vilket ökar demokratin i vårt samhälle. Retorikmatchen väcker intresset för retorik i skolan.

Applåderar gör Camilla

Och svaren? 1) 6 st, 2) Aristoteles, 3) ordspråk, 4) Martin Luther King, 5) Huvud, kropp och fötter, 6) retoriska figurer, 7) speech, 8.) Demosthenes, 9) logos, 10) argumentation.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.