fbpx Skip to main content
politisk retorikTal

Råd till Reinfeldt inför sommartalet.

By 18 augusti, 2012No Comments

Idag klockan 13.00 håller vår statminister Fredrik Reinfeldt sitt sommartal i Gustavsberg. Naturligtvis kommer jag att lyssna (det kan du med göra via play.moderat.se), liksom jag gjorde när han talade i Almedalen. Fredrik, det jag särskilt kommer att lystra efter är:

1) Huruvida du har jobbat på din sceniska framställning, för att du kan framträda vet vi redan (Almedalen 2011). Du får ofta kritik för ditt svala och ickereagerande sätt. Idag hoppas jag se en ledare som visar sin passion för sitt uppdrag. Utan att för den skull gå till dramatisk överdrift.

2) Strukturen. Almedalstalet du höll i somras var bra på många sätt och vis, men strukturen var inte särskilt genomtänkt. I vilken ordning och hur mycket tid du ska lägga på olika delar av ditt anförande behöver också utformas med största skärpa. Det är inte särskilt smart att låta formen motarbeta budskapet.

3) För första gången på länge bör du reflektera över hur du behöver bygga talet för att stärka ditt ethos –  din trovärdighet. Du må hända arbeta hårt bakom kulisserna, men här på publiksidan är det rätt stillsamt och tomt. Varför ska vi ha fortsatt förtroende för dig som vår ledare?

Undrar Camilla

För er som är intresserade av politiska tal rekommenderar jag retoriska analyser, råd och reflektioner från Almedalen 2012.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.