fbpx Skip to main content
Almedalenpolitisk retorikTal

Råd till Jonas Sjöstedt inför kvällens tal (V).

Ifjol vid den här tiden deklarerade Jonas Sjöstedt att han kandiderade till partiledarposten i Vänsterpartiet. I början av januari valdes han på partiets kongress till ny ordförande i partiet. Inför kvällens tal, Sjöstedts första, ger jag därför några retoriska råd:

1. Var glad. Din aggressiva och stenhårda klassretorik från partiledardebatten i Agenda tidigare i vår måhända stärka de redan övertygade i sin uppfattning, men du vann inte så många nya.

2. Var oväntad. Vi som lyssnar har redan förkunskaper kring vad du kommer att tala om, på vilket sätt du kommer att tala om det och varför du anser att vi bör beröras. Förundra oss. Få oss att tänka på nya sätt kring ditt budskap. För då fortsätter vi att tänka på ditt budskap efter du slutat tala.

3. Var snäll. Det är klart att vi vet att du inte gillar regeringspartierna. Eller flera av oppositionspartierna heller för den delen. Du behöver inte säga det. Du behöver inte håna de andra och deras politik. Lyft din egen. Vad vill du? Vi röstar inte på vad ett parti inte vill, vi röstar på den vi gillar som säger något som är nära våra egna värderingar.

Själv kommer jag att hålla utkik efter vilka beteckningar du trycker extra hårt på i kväll. Offrar fortfarande Alliansen skolpolitiken? Ord med positiv klang gör dig mer omtyckt.

Rekommenderar Camilla

Här kan du läsa fler retoriska råd inför partiledartalen i Almedalen.

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.