Och vad pratade vi om? Här följer klippta delar ur vår dryga halvtimmessamtal:

Stockholm är en vacker stad, ett nordens Venedig. Håller du med? Och vi har fått varmare somrar, mer nederbörd, längre kallare vintrar osv. Klimatförändringarna börjar så smått visa upp sig. Kan vi lita på svenskt kranvatten?

Ja, vi ser en ökad tillväxt av befintliga mikroorganismer och invandring av nya, svampar, alger, cyanobakterier, etc. Detta påverkar naturligtvis både människorna och djuren. Vårt kranvatten är i särklass det mest kontrollerade livsmedlet i Sverige. Om bröd skulle kontrolleras på samma sätt skulle vi ta prover på åkern, prover i kvarnen, prover i bageriet, i affären och slutligen skulle vi komma hem och ta prover ur brödpåsen hemma i ditt kök.

Vad är det galnaste ni har hittat i era rensgaller?

Ja, vi har ju de vanliga löständerna. Men jag tror att de faller ned i toaletten av misstag. Där är det mest synd om den som blir av med dem. Däremot har en täckjacka fastnat i galler på väg in till reningsverket och där är vi lite fundersamma över hur det hela gick till. Toalettpapper eller täckjacka? Täckjacka. Måste ha varit väldigt många spolningar. Med fysiskt understöd för att den ska ha kommit förbi toalettens krök.

Täckjacka? Ok, det är nog dags att vi får några tips från coachen vad vi får och inte får slänga i våra toalettstolar. Jag hade tänkt att du skulle få visa oss några av dina tips på hur vi alla kan sänka vårt vattenavtryck, eller helt enkelt göra gott för miljön.

Kiss, bajs och toalettpapper får man slänga i toaletten – allt annat ska man släng i papperskorgen! Skaffa en schysst papperskorg att ha på toaletten/badrummet! Var noga med att ta mediciner tillbaka till ett apotek, vi vet att de sprider sig i naturen och påverkar det ekologiska systemet och i Stockholm har vi mjukt vatten så tänk på att dosera tvättmedlet rätt. Tvätta bilen på mackarna och andra likvärdiga platser. De tar särskilt hand om alla rester så att de inte går ut i det vanliga avloppssystemet. Ett annat enkelt tips är att torka ur fettet ur stekpanna och kasta i en soptunna innan du diskar den. Om fettet istället sköljs ned i avloppet kommer det att härskna, hårdna och skapa problem för flödet. Och välj kranvatten framför allt annat som du bär med dig hem så behöver du inte ens fundera på hur du ska ta hand om resterna.

Vad kostar vårt kranvatten idag?

Räknat på 150 kvm/år i ett genomsnittshushåll, betalar:
Villahushållet: 12,88 kr/dygn eller 3,1 öre/l
Stockholm/Huddinge är billigast: 7.44 kr/dygn eller 1,8 öre/litern
Norberg är dyrast med 23,09 kr/dygn eller 5,6 öre/l

Lägenhetshushåll: 8.01 kr/dygn eller 2,2 öre/l
Stockholm/Huddinge billigast med 3,75 kr/dygn eller 1,0 öre/l
Jokkmokk är dyrast med 16,86 kr/dygn eller 4,6 öre/l

I genomsnitt betalar ett normalhushåll 12 kr (KVTUB) per dygn för 160 liter dricksvatten per person och dygn, leverans direkt hem, dygnet runt, året runt. Vattnet återtas efter användningen (inget krångligt pant-/eller återvinningssystem) och reningen av 250 liter avloppsvatten per person och dygn som återförs till kretsloppet

Det handlar inte ens ett kvarts öre per liter. Betänk att vi använder 160 L per person och dygn. Låt mig göra en jämförelse. Om jag får stänga av kranvattnet hemma hos dig och i gengäld köper jag en kvällstidning till dig under en månads tid. Skulle du göra bytet?

Inte direkt, konkluderar Camilla

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.