fbpx Skip to main content
Retoriska guider

Omarbetning, bearbetning eller nyarbetning?

By 9 mars, 2013augusti 24th, 2015No Comments

Vi måste börja med ordenI veckan hade jag deadline på en text till Språktidningen: Tips från talskrivaren. Jag hade skrivit en ordordning jag var nöjd med och sedan kom chefredaktören tillbaka med bra synpunkter. Det var klart att jag skulle skriva om. Och då, då fastnade jag. Halva dagen satt jag med ett enda litet stycke som knölade, bråkade och gnällde. Det ville inte följa samma rytm som resten av texten, det var tungläst och ovilligt.

Jag satt fast. Rejält. Vad gör du när du sitter fast? Jag drog i livlinan. Min bestod av att ringa två supermegaterapetaexaskarpa copywriters och bolla lite. Det blev två olika samtal. Båda hjälpte mig framåt och gav energi. I överflöd. Tusan att ni inte bor i Hufvudstaden så vi kunde fika med jämna mellanrum …

Den första är Emma NilssonPyramid. Jag har jobbat med henne och är så förtjust i hur hon tänker. Hon kom på bästa titeln på min bok som jag inte fick igenom hos förlaget. Vänta ni bara. Jag kan nyttja en liknande på nästa. Den andre är Andreas Johansson, mera känd som Anjo. Han byter just nu jobb men du hittar honom på Anjocity.

Jag fick helt enkelt börja om. För på samma sätt som välbyggda formuleringar fäster gör de att du fastnar.

Kill your darlings. Du har hört det förut, eller hur? Samtidigt som jag förstår uttrycket förstår jag inte. Varför ta bort det jag tycker mest om?

För att bestämma huruvida det är läge att klippa ut och klistra in på annan plats stäm av.
1. Är det relevant?
2. För det berättelsen framåt?
3. Drar det associationerna åt rätt håll?
Om ja, behåll. Om inte, klipp ut och lägg i en slask som du kan återkomma till nästa gång du funderar kring detta ämne.

För mig var det bara att återgå till blocket och mappa upp grunderna. Kolla in min överlevnadsguide i retorik om du vill veta hur.

När jag hade tänkt klart skrev jag om. Tack och lov kunde jag återanvända stora delar av första utkastet. Tack och lov kom resten till mig så jag kunde leverera. 2498 tecken där 2500 önskades. Ibland får man till det.

Tänk klart. Skriv sedan. Klart effektivast även vid omskrivningar.

Konstaterar Camilla

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.