fbpx Skip to main content

Det hela började med rikspolischefens krönika i Svensk Polis, polisens egna tidning. Eliassons ord ledde till att polis efter polis uttryckte sin missnöjdhet i sociala medier. Ekot snappade upp detta och intervjuade Polisförbundets första vice ordförande Anna Nellberg Dennis som sedan följdes  upp med en längre intervju av Dan Eliasson i Studio Ett.

Det är där jag kommer in. Jag tyckte det var så intressant att lyssna på manipulationsteknik efter härskarteknik efter maktteknik som flödade ur rikspolischefens mun att jag skrev ett inlägg där jag dekonstrerade några av teknikerna han använde. Jag kallade det Hur du manipulerar som rikspolischef Dan Eliasson. När jag skriver detta har fler läst detta inlägg än det finns poliser i Sverige. (21 716, bip.) Innan räkneverket valde att ge upp igår kväll stod det på 3551 delningar på fb. (Om det är någon av er som läser detta som har förslag på hur jag kan återfå informationen ber jag dig omgående kontakta mig. Det känns, som ni förstår, rätt snöpligt för en statistiknörd att bli av med statistiken.)

Det skrivna ordet må vara starkt, men ibland är det talade tyngre. Jag har därför kontaktat ansvarig utgivare Olle Zachrison på Studio Ett och bett att få använda några citat från deras program i ett specialavsnitt för Retorikiska podden #retpod vilket han godkände. Tack igen Zachrison för att jag via citaträtten fick ta del av ert material.

Detta avsnitt innehåller således min retoriska och semiotiska analys av rikspolischef Dan Eliassons framträdande i Studio Ett.

För att ytterligare underbygga min argumentation har jag bett en annan röst vara med i dagens avsnitt av #retpod. Tack Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet i Region Syd för att du ville dela med dig av din bild av svensk polis verklighet.

Som du lyssnare säkert redan förstått kontrasterar den rikspolischefens.

Hela Dan Eliassons krönika ”Vi klarade även denna sommar” kan du läsa här hos Svensk Polis.
Hela intervjun i Studio Ett kan du lyssna på här hos Sveriges Radio.

Vill du veta mer om hur poliser ser på sin arbetssituation rekommenderar jag Retorikiska podden med Anna Nellberg Dennis, Polisförbundets första vice ordförande, där hon lägger ut orden lite mer.  Och vill du lära dig mer om hur manipulationstekniker ser ut och hur du neutraliserar dem kan du läsa Härskarteknikskolan.

Ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkra att du inte missar något.

Retorikiska på facebook  Retorikiska på twitter  Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram

Peppar Camilla Eriksson, retorikiskan

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.