fbpx Skip to main content
MediaTal

#Nymo om #tihi

By 26 oktober, 20127 Comments

För en liten stund sedan satt jag i #nymo och analyserade Prinsessan Madeleines förlovningstillkännagivande kommuniké allmänt känd som #tihi.

Under detta dygn sedan videon kom ut har det fullkomligt rasat kommentarer i sociala medier om detta tihi som Prinsessan avslutar de 52 sekundrarna med. Men det är inte det jag tycker är det mest intressanta. Jag undrar vem det är som har godkänt denna version. Inte bara kommer detta tihi i form av glädjefnitter eller undergivelse inför Herr Chris, hon är även på väg att säga februari när det officiella är att han friade i början av oktober. Ta om, gör rätt. Men nej.

Sammanhangsmässigt är det intressant att reflektera lite över formatet. Här har vi hovet som med lång framförhållning och tillgänglig kompetens inom alla upptänkliga områden som väljer just detta format. Vi kan se det som bjärt kontrast, eller förlåt, mörk kontrast till eklateringen vid hennes första förlovning till Jonas Bergström. Då mötte de ett pressuppbåd i sommarvärme på Solliden, utan manus och tillgängliga för frågor. I 9 minuter och 40 sekunder. Den här gången blev det ett 0 minuter och 52 sekunders meddelande. Hovet publicerar även en intervju med paret på kungahuset.se. Där Jonas Bergström tog rampljus för att berätta vem han är lägger hovet istället ut vad de kallar ett CV på Christopher O’Neill (i själva verket är det några stycken med basal information). Detta format kontrasterar även mot Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels eklatering där H.M. Konungen och H.M Drottningen satt med och la ut orden om den blivande svärsonen. Strikt manusbundet. Med teleprompter.

Som avsändare visar Prinsessan Madeleine upp två roller: Den ena gentemot kameran där hon talar som den tredje i successionsordningen, Prinsessa av Sverige, och den andra när hon vänder sig mot Herr Chris och tar rollen som hans flickvän och numera fästmö.

Visst har kungafamiljen i allmänhet och Prinsessan Madeleine i synnerhet mött utmaningar de senaste åren, och vi kan utan att överdriva hävda att Sverige är ett delat land vad gäller vår syn på monarkins existensberättigande, men den här kommunikén stärker inte Prinsessans varumärke.

Att hon är lycklig med honom lyser rakt igenom rutan. Att han gör sitt bästa för att bli omtyckt av svenska folket med sitt val att ta upp sina språkstudier likaså. För formen bär alltid budskapet. Hur du uppträder, det du pratar om och det du ställer frågor kring tolkas också som budskap.

Och kanske får Prinsessan Madeleine nu med sig fler som glädjs med henne efter det stora svek hon utsattes från att sin första fästman Jonas Bergström, där hon inte bara sårades av honom utan även betydliga delar av sin umgängeskrets, vilket var anledningen till att hon tog sin tillflykt till New York från första början.

Däremot är det rätt tydligt att vi kommer fortsätta höra ifrågasättande kring huruvida Prinsessan ska avsäga sig sin titel eller ej. För det här paret är inte på väg till Sverige. Från intervjun med Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O’Neill utlagd på kungahusets hemsida (undertecknads kursivering):

Var kommer ni att bo framöver?
Prinsessan Madeleine: Just nu kommer vi fortsätta att bo i New York på grund av bådas arbeten. Men det utesluter inte möjligheten att vi flyttar till Sverige i framtiden.

Christopher, vad vet du om Sverige?
Sverige är ett fantastiskt land. Det är så vackert här och vänliga människor. Jag har mest besökt Stockholm och Öland. Jag hoppas få möjlighet att besöka Sverige lite oftare nu.

Besöka, men inte bo. Men det är en annan fråga.

Gratulerar Prinsessan till lyckan gör Camilla,
för kärlek är alltid målet.

7 Comments

 • Camilla skriver:

  Jo jag såg din analys och den var bra!
  Om man får vara fräck med tillägg så är den reflektion som jag gjort att, inte är detta manus bara skrivit och snabbt iscensatt, hon VILL INTE göra detta men måste. Det är allmänt känt att Prinsessan Madeleine inte gärna kliver fram i rampljuset men att hon i detta ( och många fler) sammanhang måste göra det. Hon måste göra detta framträdande för att starkt markera att hon gått vidare. Hon måste visa att hon är en fighter som inte låter historia påverka henne som kvinna och som Prinsessa för Sverige. För det är vad kvinnor vill visa, vi är starka och vi går vidare. Och så måste hon visa att hon är en stark Prinsessa för omvärlden för att påvisa att hon berättigad sin titel (finner inte rätt ord för berättigad…).
  Jag tror att kärnan i budskapet, gå vidare, kommer lysa som en röd tråd inom de kommande 1 år frammåt. Jag är övertygad om att markeringen från Prinsessans sida kommer vi att få se mer av för att sedan, efter kullmineringen av ett kungligt bröllop, plana ut till skuggan av det rampljus som hon egentligen vill stå i.

  • Camilla Eriksson skriver:

   Tack Camilla! Jag håller med om att hon måste göra detta framträdande. Kanske är det därför de håller det så oerhört kort. Men att vara Prinsessa av Sverige, fullgöra sina kungliga uppdrag och sky rampljuset är en utmaning. Det ska bli intressant att följa diskussionerna kring hennes framtida roll som emigrant.

   Tycker din namne

  • Nils Ivar Tenmann skriver:

   Jag vet inte om jag kan bli så upprörd för mindre än att läsa just den här typen av retoriska handlingars brist på etisk självförståelse av den egna tolkningens retoriska manipunltation. Å ena sidan, är jag helt överens om att retoriken ska in på skolschemat redan i förskolan på ett lekfullt kunskapande vis. Å andra sidan, är den estetisistiska retorik om retoriska handlingar ni manifesterar genom min tolkning av vad retotorik handlar om i och med djupt omoralisk och klandervärd. Ni gör mediet till budskapet och budskapar handlingens avsikt manipultativt… fy på er ”retorikexperter” och ulvar i fårakläder… men okay… må Logiken förlåta er, ty ”retorikexperterna” vet inte vad de gör hur när de själva gör det.

   • Camilla Eriksson skriver:

    Tack för dina tankar Nils Ivar, även om jag har lite svårt att följa ditt resonemang. Formen bär budskapet även i ditt inlägg.
    Jag upplever dock att du ger mig titeln ”retorikexpert”. Den uppmärksamme har redan noterat att det är ett epitet jag inte själv använder.

    Svarar Camilla

 • Nils Ivar Tenmann skriver:

  Förlåt – stryk de pejorativa citattecknen.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.