fbpx Skip to main content
#Blogg100retorik

House of Cards.

house-of-cards-posterJag har, äntligen, börjat se House of Cards. Allt jag hört om den serien har jag i kväll upplevt. I tre ljuvliga avsnitt. Den har allt som the News Room har – and more som vi säger på svenska.

För det som skiljer House of Cards från the News Room är att den förstnämnda serien klarar Bechdeltestet. Vilket gör den mycket mer relevant.

Dialogen är lika rapp som Aaron Sorkins magnifika ordväxlingar, och då ska du veta att jag är SÅ förtjust i Sorkins rappa meningsutbyten att jag börjat se West Wing igen. Från program ett.

House of Cards persongalleri fullkomligt domineras av Spacey, som verkar varit utgångspunkten för hela seriens tillkommande, men akta dig för Robin Wright. Vilken kvinna. Jag känner varje känsloväxling, eller avsaknad därav, som Mrs Underwood levererar. Knivskarp i varje vinkel.

Spacey har alltid varit den jag tittar på oavsett vilka andra som syns i rutan. Och i House of Cards tar han fullkomligt över hela showen. Även räknat i minuter och sekunder.

Greppet att Spacey då och då vänder sig mot kameran och talar direkt till oss tittare kanske kommer att känna tröttsamt, men nu i början är det oerhört drivande. Vi drog tre på raken. Bara så där. Nätet vävs sakta och konstant. Jag anser att manusförfattarna redan lagt ut en massa krokar som nu ligger i följdvattnet och lurar. Brorsan är inte helt övertygad. ”Det är för enkelt”. Vi får se.

Första avsnittets mest minnesvärda ordväxling, och det finns tacksamt många att välja mellan, kommer från Spacey – Mr Underwood till journalisten Zoe Barnes (Kate Mara)

– So we’re talking about trust.
– We can talk about any words you like.
– Words matter Miss Barnes, you should care more about them given your profession.

Journalister, politiker, lärare, bartenders, präster, poliser, p-vakter, jurister, talskrivare. Vi behöver alla tänka på vilka ord vi använder. För ord är makt och ord förför.

Själv tänker jag förföras av House Of Cards igen. Kanske redan till helgen. Mycket tristare utan bästa biosnacksällskapet. Fortfarande ljuvligt.

Förnimmer Camilla

One Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.