fbpx Skip to main content
#Blogg100KrisretorikPåverkanpolitisk retorik

Härskarteknik, retorik & kampen om problemformuleringsinitiativet.

By 29 januari, 2013maj 28th, 2014One Comment

Det finns analyser och sedan finns det analyser. Vad som blir kvar efter dissektionen handlar oftast om vem det är som analyserar och vad den personen fokuserar på. Springer på en feministisk analys av utfrågningen av Hillory Clinton kring attacken på det amerikanska konsulatet i Benghazi, 11 september 2012.

Anledningen till denna attack, där konsulatet sattes i eld, var en protest mot en amerikansk film som uppfattades förlöjliga profeten Muhammed. Senator John McCail, senator Kelly Ayotte och senator Lindsey Graham har gått ut och anklagat ambassadör Susan Rice för att medvetet ha vilselett det amerikanska folket vad som egentligen ägde rum vid denna attack. Clinton tar Rice i försvar.

Det är en konstant kamp om problemformuleringsinitiativet mellan utrikesminister Hillory Clinton och hennes utfrågare.

Sajten feministing.com har gjort en starkt vinklad analys av denna utfrågning som med sitt uppenbara ställningstagande, hårda klippning av samtalet ändå känns klockren. Målgruppen är inringad, budskapet är satt och sedan fylls argumentationen bara med det sannolika. Imponerande. How to deal with a mansplainer starring Hillory Clinton är underhållning och utbildning som lockar till skratt. Retorikens tre syften docere, delectare och movere är således väl underbyggda.

När jag ser manipulerade delar brukar jag ta mig till källan för att bilda mig min egen uppfattning. Det är ett långt förhör. Allt finns på Youtube. Detta klipp är återigen en medial metonymi (där delen får beskriva helheten) som jag tycker är intressant eftersom vi får se Clintons förmåga till pragmatisk retorik där hon dels använder funktionella gester för att understryka sin argumentation, dels se henne kämpa mot irritationen som verkar flöda i henne gentemot Senator Johnssons repetitiva avbrytningar och upprepningar av samma fråga. Clinton imponerar igen.

Titta noga på Clintons händer. Hon är en produktbeskrivning på hur funktionella gester underbygger budskap. Titta även på hur hon aktivt visar att hon lyssnar, eller inte lyssnar, på utfrågaren. Formen bär budskap. Och notera hennes röstförändringar.

Hillary Clinton måhända just har avgått som utrikesminister, Secretary of State, men jag är övertygad om att det bara är ett steg i riktningen mot att bli Amerikas första kvinnliga president. Hon har bevisat att hon har mer än bara erfarenhet av att vara First Lady. Och det ska bli spännande att följa hennes förmodade valkampanj.

Anser Camilla

Gillar du inlägget? Klicka på hjärtat och hjälp mig sedan att sprida det till fler!

Gilla Retorikiska på Facebook!Följ Retorikiska på twitter!
Ta mig till Härskarteknikskolan

One Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.