fbpx Skip to main content
Härskarteknik

Härskarkalendern – smicker och manipulation.

By 9 december, 2016No Comments

Smicker och manipulation.

Smicker är alltid ett risktagande. Vi tenderar att se igenom det och inte ta åt oss. Att spela på känslor som jag tidigare tog upp i Härskarkalendern är också ett risktagande. ”När orden tar slut skriker vi” är en del av problemet. Men det kan också handla om den övertrevlige personen som ler med munnen men inte med ögonen. Håll koll.

Om jag på något sätt har fått dig att tro att någon som försöker härska över och manipulera dig alltid är otrevlig vill jag be om ursäkt. Det är nämligen långt ifrån fallet. De som härskar är oftast inte heller genuint onda personer. Tänk bara på filmens värld där hjälten och antagonisten egentligen är hjältar i var sin historia. Detsamma gäller i verkligheten.

Vi kan ta ett klassiskt exempel: Många kvinnor har vittnat om att de blivit pressade till att vara sekreterare på möten. Jag hoppas att det inte är för att de varit den enda kvinnan i rummet, även om det har varit en återkommande faktor i deras berättelser. Återkommande har också varit att det sällan varit en man som blivit pressad på följande sätt:
”Du Lena som skriver så snabbt/vackert/flytande, som är så ordningssam/strukturerad/har koll på allt/lägg in vad du vill här som leder i samma riktning/ du kan väl föra anteckningar på mötet idag?”

Varför är det här ett problem? kanske du undrar. Problemet är att den som tar anteckningarna är så fokuserad på att skriva ned vad andra tycker och tänker att de själva inte är lika aktiva i att driva debatten som leder fram till beslutet. Dessutom är en sekreterarroll ofrånkomligen associerad med lägre status i gruppen. Hur ofta ser du den person som tar mest plats i beslutsfattandet som densamme som för anteckningar? Just det. Det gör du inte.

Och vad är det som händer? Här är det flera aspekter som verkar tillsammans. För det första är smicker en form av gåva som ges. Om du tar emot gåvan ställer du dig i skuld till givaren, och skulder måste alltid utjämnas. Det är så hela vårt samhälle är uppbyggt och det är så vi uppfostras till att fungera. I princip gäller denna påverkansprincip för alla. Om du inte är en psykopat förstås. De bryr sig inte om sådan trams.

För det andra skapar härskaren ett gillande från din sida genom smicker – genom att se och bekräfta dig. Och vi är mer benägna att göra saker för dem vi gillar. Om härskaren är duktig på det här med manipulation är smickret inte kopplat till uppgiften hen vill att du ska utföra. Men det är alltid kopplat till att sätta dig i skuld.

Hur du hanterar smicker? Säg ett tydligt och varmt tack. Det brukar räcka för att betala skulden. Och sedan säger du nej till att vara ständig sekreterare. Du är också värd att få vara aktivt deltagande i diskussionerna, eller hur?

Peppar Camilla Eriksson, retorikiskan

(För dig som just trillat in på sidan och uppenbarligen funnit det intressant nog att läsa ända hit vill jag informera om att det här är lucka fyra i Härskarkalendern på Retorikiska. Övriga publicerade inlägg hittar du på Härskarkalendern.)

Oavsett härskarnas betydelse för påverkan – ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.