fbpx Skip to main content

Du vet det här med uppmärksamhet. Det handlar om från vilket perspektiv du tittar på det. Och perspektiv går att manipulera.

Daniel Kahneman, psykologen som fick nobelpriset i ekonomi 2002, har sagt: ”Nothing is as important as you think it is WHILE you are thinking about it.” Inom psykologin kallas detta för the focusing illusion eller förhöjd uppmärksamhet.

Jag brukar förklara det så här: Det du lägger tid på kommer folk att uppfatta som det viktiga.

Det är nu vi kommer till manipulationen. Härskaren kan dölja det viktiga genom att ta upp det i bisatser och sedan lägga en enorm mängd tid på oväsentligheter. Detaljer kan göra underverk och de kan breda ut sig likt ett ogenomträngligt mörker.

Tänk på läraren du med stor sannolikhet hade på högstadiet. Hon eller han som vid ett tillfälle ägnat en hel lektion på att gå igenom och laborera kring säg aggregationstillstånd bara för att precis när tiden är ute slänga ut en komplex fråga: ”Varför fryser vi ofta just efter vi har badat?”. Och i tumultet av att lämna klassrummet tappade du kontakten med närminnet som under kort exponeringstid registrerade svaret men sedan gick det förlorat. Gissa vad som var tyngsta frågan på provet?

Exakt just så kan du bli manipulerad. Nu vet du. Håll koll på detaljerna. Eller inte.

Uppmärksammar Camilla Eriksson, retorikiskan

(För dig som just trillat in på sidan och uppenbarligen funnit det intressant nog att läsa ända hit vill jag informera om att det här är lucka fem i Härskarkalendern på Retorikiska. Övriga publicerade inlägg hittar du på Härskarkalendern.)

Oavsett härskarnas betydelse för påverkan – ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.