fbpx Skip to main content
Härskarteknik

Härskarkalendern – kollektivet och manipulation.

By 13 december, 2016No Comments

Vi människor är flockdjur. Kollektivet är vår föredragna levnadsform. Och en av våra största rädslor är att bli uteslutna ur kollektivet/flocken eftersom det i vår reptilhjärna betyder att vi kommer snart att dö. Det är inte så konstigt. När det begav sig betydde det faktiskt en dödsdom att inte längre få vara med. Tack och lov är vi inte längre där. Vi tjänar våra egna pengar, mat finns att handla på affären och vi har någonstans att laga den samt att blunda tryggt. Varken rovdjuren eller vädrets makter kommer att ta kål på oss i första taget.

Ändå lever rädslan kvar. Och det är den många härskare spelar på.

Om vi går tillbaka till mellanstadiet var det inte en märklig syn att se klassens ledare säga och göra medvetet elaka saker till den utvalda slagpåsen med stora delar av klassen ståendes bakom sig. Många ögonpar som vilade på slagpåsen blev det, och den uråldriga reptilhjärnan kickade in och tog över.

I det fallet var den stora massan som ”höll med” fysisk och synlig. I vuxen ålder borde vi veta bättre. I vuxen ålder borde vi för det första ha kommit fram till att man ska inte ta för givet att de tysta håller med. De är kanske för ängsliga eller till och med rädda för att våga stå upp för vad de tycker är rätt eller fel. För det andra borde vi ha nått den positionen där vi står upp för oss själva och synar härskarens metoder.

”Det är inte bara jag, vi är många som känner så här.” Eller ”Jag är inte ensam om att tycka så här.” Har du hört den förut? Det var härskaren som just kallade in kollektivets makt.

Det är lätt att du, när du utsätts för denna härskarteknik, tappar orden. Förmodligen för att du känner att det finns fog för delar av kritiken som framförs. Det må väl vara hänt, men just härskandet med att kalla in kollektivet ska du inte längre acceptera.

Det finns en motstrategi och den låter som följer: ”Nu ser jag ingen annan här utan du får tala för dig. Om någon annan känner samma sak kan de komma och tala med mig senare. Så, vad är det du vill att vi pratar om idag?” Formulera dig som det passar dig bäst, men du synar inkallningen av kollektivet – för det är bara en härskarteknik.

Konstaterar Camilla Eriksson, retorikiskan

(För dig som just trillat in på sidan och uppenbarligen funnit det intressant nog att läsa ända hit vill jag informera om att det här är lucka tretton i Härskarkalendern på Retorikiska. Övriga publicerade inlägg hittar du på Härskarkalendern.)

Oavsett härskarnas betydelse för påverkan – ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.