fbpx Skip to main content

Allitterationen är bland de vanligaste stilfigurerna och nyttjas ofta i tidningsrubriker för att ge det där lilla extra schvunget. I veckans nummer av Fokus ser vi allitterationen verka inte bara i en utan i samtliga rubriker på framsidan och även i tre rubriker i innehållet. Så här ser de ut:

Förlorad framtidstro viktigast i USA:s val.
Filmens fiktiva element är menade att tolkas symboliskt.
Den perfekta prognosen.
Mörbultad majoritet.
Meteorologer mästare.
Förtäckt
film. 

Allitteration. Enligt Wikipedia är en allitteration en ”retorisk stilfigur med upprepning av ett ljud (fonetisk parallellism) från början av ett ord till början av ett annat ord”. Dvs, i en allitteration används ord efter varandra, eller nära varandra, som börjar på samma bokstav eller börjar med samma ljud. Oftast innebär figuren att man använder ord med samma konsonant, men i svenskan stavar både k och c samma ljudbild.

Anledningen till att vi gillar denna retoriska stilfigur är att hjärnan gillar mönster. Och att känna sig smart. Vi noterar med lätthet att vi noterar att orden börjar på samma bokstav. Och även om vi inte är medvetna om det lockar dessa rubriker oss, vilket leder till att artiklarna får den uppmärksamhet deras författare så väl tycker att innehållet förtjänar.

Knattrar Camilla

Om du blir nyfiken på fler sätt att skriva lockande rubriker rekommenderar jag ”9 rubriker som lockar till läsning”.

One Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.