fbpx Skip to main content
#Blogg100retorik

7 retoriska hockeylärdomar.

Skellefteå AIKDet är ingen direkt hemlighet att jag är från Schtaan och att jag älskar hockey. Skellefteå AIK. Mitt lag.

Jag älskar att sitta i Ladan och känna adrenalinet flöda nere på isen, se spelarna flyga i sidled och flyga upp sjungades This is My Hometown när första pucken nätar.

Vad har detta med retorik, semiotik och kommunikationspsykologi att göra? Massor. Men just nu tar känslorna över.

Ungefär som de alltid gör för Bert Robertsson. Ifjol grät han för att vi förlorade guldet. I år grät han för att vi vann. Och samtidigt verkar han ha tappat talförmågan.

Media vill ändå få kommentarer så han levererar. Samma mening flera gånger.

”Det är vackert. Vi gör saker tillsammans. På riktigt. Inte bara snack – på riktigt. Vi har uppfyllt drömmen. Vi har gjort det. Vi har gjort det. Vi har gjort det.”

Och efter att ha kallat killarna i laget för bröder – ”de är brorsor allihopa” – kommer frågan: Om de är bröder, vem är du då?

”Jag får vara med.
Jag får vara med.
Jag får vara med.
Jag får vara med.
(Han vrider sig från kameran och börjar gå bortåt.)
Jag fick vara med.
Jag fick vara med.”

Upprepningens kraft är stor. Robertsson bara nöter på. Ungefär som i spelupplägget. SAIK bara trycker, trycker och trycker tills pucken går in. Sveriges bästa offensiva lag.

Och Johan Forsell som krasst konstaterar att det inte har med snabbheten, farten eller hårdheten att göra (men tro mig, det är en klar bonus!): ”Vi är konsekventa. I allt vi gör.”

Mikael Renberg sitter senare i SVT och kommenterar varför Skellefteå är överlägset bäst i år. Det handlar mycket om rörligheten i anfallszon, att ha en tydlig spelidé och vara bäst tränad.

Sju retoriska lärdomar.

Låt mig göra det riktigt lätt för dig att förstå SAIK:s storhet:  Här är vad du kan lära retoriskt av Sveriges bästa hockeylag.

1. Var snabb.

2. Jobba efter en tydlig spelidé.

3. Spela enkelt.

4. Var konsekvent.

5. Var rörlig i anfallszon.

6. Var passionerad.

7. Var bäst tränad.

Coachar Camilla

One Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.