fbpx Skip to main content

MARIT DANIELSSON.

Som jag beundrar denna kvinna. Hon är en av de där människorna som excellerar i att fånga budskapet i orden. Och i utrymmet dem emellan. I dagens avsnitt av Retorikiska podden går vi långt under ytan på ordens makt.

Danielssons första tv-jobb var som redaktör för Jeopardy. Det var hon som skrev svaren på högst 75 tecken. (Jämför gärna med twitters 140. Brukar du ha svårt att få med allt du vill där?) ”Allt gick ut på att korta och reducera.” Jag stötte först på henne när hon var chefredaktör för tidningen Allt om trädgård. Numera är hon tillbaka i tv-världen och jobbar som kanalchef för sjuan och TV4 fakta.

Det här är krönikan som gjorde att jag kontaktade Marit första gången, krönikan vi talar om i podden.

Något sparkar i jorden.

Det är något speciellt i trädgårdsvärlden just nu. Den stillsamma sysslan trädgårdsodling har blivit som en bångstyrig tonåring som krånglar, gör uppror och vill hitta nya vägar. Roligt är det, inte minst för att så många nya människor med nya tankar börjar odla. Och deras tankar handlar inte alltid först och främst om sinnesfrid och stillhet…

En rörelse som jag helhjärtat gillar är gerillaodling. Odlingsglada stadsbor – med eller utan tillstånd – gräver, sår och planterar (i smyg eller inte) på bortslösade jordplättar i parker, på bakgårdar, gräsremsor vid trottoarer, övergivna parkeringar, eller i offentliga odlingslådor där annars bara kommunaltristessen prunkar. Ofta för att få kryddor och grönsaker. Både ekologiskt och ekonomiskt. Det blir närodlat, minst sagt. Och blir gerillagrönsaksodlingen storskalig skulle den på sikt kunna förändra en hel del.

Deras handfasta tilltag gör att jag ser med lite nya ögon på hyreshusens öde gräsmatteområden. Tänk om… Eller bostadsföreningens trista berberishäck – och parkernas oceaner av spirea! Det finns jord där ja… Som säkert längtar efter att göra mer nytta. Och ovanpå jorden trampar fler och fler som är villiga att bruka den. Nybönder. Stadsbönder. Gerillabönder.

Det är bra, något nytt kan absolut få hända. Jag hoppas att inte alltför många stretar emot och fastnar vid hindren. Låt det hända bara, det är absolut ett steg på väg. Mot något som är bättre, rimligare och kanske rättvisare.
Allt är föränderligt och ska så vara.

Jag ser på den kommunala snöbärshäcken invid trottoaren. Jo, nu ser jag tydligt, det rör sig där under. Något sparkar i jorden – ja, solklart, det där är absolut ett oförlöst grönsaksland.

Marit Danielsson, krönika Allt om Trädgård, nummer 9 juni/juli 2010.

Retorisk analys.

Vad är det som händer i den här krönikan? Motsatser som kopplas samman skapar ett kontrollerat kaos. Energin är ett faktum. Här kommer en nedbrytning av texten ur ett retoriskt perspektiv.

”Något sparkar i jorden” och det är ingen lång associationssträcka till bäbisen som sparkar i magen, där jorden representerar Moder Jord.

Ordet ”stillsamma” möter sin motsats i ”bångstyrig”. ”Trädgårdsodling” har samma början och slut som ”tonåring”, och motsatser från olika kategorier kopplas samman genom ljud och stavning. ”Krånglar, gör uppror och vill hitta nya vägar” – ett trikolon med klimax. Assonansen i ”bångstyrig tonåring som krånglar” uttalas nästan med taktslag. Liksom en tonåring krånglar, vilket är en myt vi lever med, krånglar även trädgårdsodlingen. ”Stillsamma och stillhet” – här sker en ordvridning. Nya tankar skilt från sinnesfrid. Det skapas entropi, ett kaos i motsatserna som driver energin framåt.

”Helhjärtat gilla.” Hjärta-gilla-kärlek etc. Semiotik, tecknets betydelse. Här förstärks gilla av suffixet hjärta. ”Gräver, sår och planterar” (Ett tricolon, tretal). ”Med eller utan tillstånd, i smyg eller inte.” Motsatser. Igen. ”Bortslösade” har stark negativ energi i tecknet. ”Jordplättar”, en plätt är liten. Här smygs en värdering in. Det gör inget, det är så små områden, dvs det blir inte anarki över det hela. Det går inte överstyr. Sedan visar Marit på uppräkningens kraft. Ju fler exempel desto starkare underbyggs påståendet.

”Där kommunaltristessen prunkar.” Vilken färg har tristess? Grå. Vad betyder prunka? Lysa i granna färger. Här leker hon med motsatser i ordpar. ”Ekologiskt och ekonomiskt.” Prefix och suffix så lika. Assonans som binder samman betydelsen av de två begreppen. Assonansen som hjälper till att tolka – de hör ihop. Det blir närodlat, minst sagt. (Litotes). Minst sagt ökar den komiska effekten. Man får inte vara för smart. Kom ihåg detractio, Zeigarnikeffekten och att stanna innan – på lagom avstånd. Sedan konkretiseras syftet : ”Och blir gerillagrönsaksodlingen storskalig skulle den på sikt kunna förändra en hel del.”

Ett ”handfast tilltag” skapar en bild i min hjärna. Bilder förstärker budskap. Hyreshusens öde gräsmatteområden. Hyreshus kvalar in i samma kategori som ordet (och begreppet) kommun. Trist. Grått. Öde känns livlöst. Gerillaodling tillför således liv. Bostadsföreningar inte heller ett särskilt sexigt ord. Berberishäck och snöbärshäck är på växtspråk okreativt och ignorant.

Helt plötsligt ändras tonaliteten i krönikan. Orden, tecknen, får en positivt anslag och jag fylls med glädje. ”Nybönder. Stadsbönder. Gerillabönder.” Danielsson argumenterar med beteckningar. Och jag håller med. ”Allt är föränderligt och ska så vara.” Ja. Jag nickar.

Där under (i skuggan) mot solklart (ovan). Ett oförlöst grönsaksland. Bäbisen igen som metafor. Som lockar fram positiva känslor hos oss läsare. Rubriken får sitt svar. Krönikan når sin punkt.

Tackar för dina ord Marit gör Camilla

Jag vill låta smartare!
Strålande, bara att signa upp >

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.