fbpx Skip to main content

Partiledaren från Liberalerna med en bakgrund från försvarsmakten klev in på almedalsscenen och försvarade friheten. I punkt, efter punkt, efter punkt. Punkt.

En van talare talar kort, kärnfullt och klartänkt. Så talade Jan Björklund för Liberalerna i Almedalen. En van talare vet hur man leder publiken rätt, hur man driver mot applåder i slutet av meningen. Så talade Jan Björklund i Almedalen. Och en van talare vet att det man lägger tid på är det som publiken kommer att uppfatta som det viktigaste. Så talade också Jan Björklund i Almedalen.

Liberalerna och argumentationen.

[Problemformulering.] Liberalerna behövs i regeringen för att [driva en politik som löser det omnämnda problemet.] Det är stiligt formulerat men det räcker dessvärre inte med att säga att, vi som röstar vill också få veta hur.

Liberalerna och ordningen.

För att din publik ska komma ihåg vad du talar om bör du fokusera på ett enda huvudbudskap. Om du formulerar dig väl kan du öka detta till tre. Båda dessa retoriska råd är bortkastade om vi talar om ett Almedalstal.

Liberalerna talade om frihet från nationalism, frihet för ekonomin, frihet för klimatet, frihet för kunskap och frihet till ett värdigt liv. Men det fanns så mycket mer att säga. Det sista renodlade stycket om LSS sys därför ihop genom en stilfigur med alla övriga budskap som Björklund ville lyfta fram i denna välbevakade frihet att yttra sig på ett sätt så att innehållet bara behöver följa formen.

Liberalernas partiledare avslutar sedan ett av de kortaste talen  i Almedalen de senaste decenniet med att återigen lyfta blicken och tala om världen innan han landar i Sverige. ”Aldrig har mitt politiska engagemang känts så viktigt som idag.”

Liberalerna och de stiliga formuleringarna.

”Ingenting känns omöjligt för Jannes gäng. Vi kan vinna det här. Rödklädda och grönklädda motståndare besegras utan problem. Genom att vara starka på mittfältet växer vi oss större. Ett starkt försvar är alltid grunden och det krävs att alla har frihet att göra det där allra extra.” Bilden som säger mer än orden. Liberalismen som bygger broar över till nästa stycke. Den sällande förekommande allegorin visar sin styrka.

”Framtiden byggs inte av inskränkt nationalism. Framtiden byggs av liberal framstegsoptimism!” Där det inskränkta ställs mot det liberala och där nationalism ställs mot framstegsoptimism, där kan stagnationen avvecklas och friheten utvecklas.

”Men den som fått en stadig grund av kunskap att stå på dras inte lika lätt med när trollarméerna trampar fram och nätsirenerna sjunger.” Associationens makt är stor. Om du fångar din publik. De belästa och de bevandrade hittar ursprunget i litteraturen och mytologin. De andra kan fängslas av kompositionen. Makten ligger i orden.

Liberalerna och semiotiken.

The greatest love of all med Whitney Houston dundrar ut ur högtalarna samtidigt som bakgrundsbilden ändras från Liberalernas blåklint till EU:s vajande flagga. Symboliken är tydlig. Och för att svenska folket ska förstå betydelsen av vårt EU-medlemsskap lägger Björklund en stor del av det korta talet på att plädera för Europa. Sången introducerar Jans kärlek till Europa, men också till hans fru. ”Vi tycker att det här är vår sång.” Den välkända Billboardettan väcker minnen och känslor från den tid som flytt. Genom deras kärlek till varandra introduceras vi sedan till hur den liberala utvecklingen i Europa har skapat välstånd för oss alla. The greatest love of all för en liberal är i slutändan ändå alltid kärleken till friheten.

Avslutningsvis.

Nu kanske jag låtit överdriven i mina ord. Som vanligt har jag låtit min analys av talet genomsyras av den tonalitet jag uppfattat. Idag har det främst handlat om att vara kortfattad, kärnfull och klartänkt där genomarbetade och abstrakta meningar öppnar för tolkningsfrihet. Det var medvetet från min sida. Mitt syfte är som alla andra dagar här i Almedalen att få dig att tänka till på hur formen, orden, bilderna etc. används för att påverka dig.

Jan Björklunds tal i årets Almedal kan du läsa i sin helhet hos Liberalerna.

Analyserar Camilla Eriksson, Retorikiska

Var den här analysen intressant? Följ Retorikiska i sociala medier så minskar du risken att missa något.
Retorikiska på facebook  Retorikiska på twitter  Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.