fbpx Skip to main content
semiotik

Lucka 14: ikon, index & symbol.

By 14 december, 2012augusti 24th, 2015No Comments

Det finns flera olika ”läror” inom semiotiken där Peirce och Saussure står för varsin grundläggande. Peirce är filosofen och Saussure lingvisten. Idag tänkte jag titta lite närmare på Peirce grundläggande teckenkategorier ikon, index och symbol eftersom de tre angreppssätten för hur du kan tänka när du väljer vilka tecken som kommunicerar ditt budskap bäst tilltalar mig.

Ikon

En ikon liknar sitt objekt. Det är lättast att relatera till ikoner som är bilder exempelvis porträttmålningar, fotografier, kartor och diverse bilder av könen som gör att du väljer politiskt korrekt dörr när du behöver pudra näsan på lokal. Men en ikon är även ljud. Onomatopoetiska ljud, där orden är tecknade som ljudet de benämner, exempelvis ”slam”, är också ikoner. Poeten Tennyson skrev om bin på ett onomatopoetiskt sätt i raden: ”The hum of bees in immemorial elms” och Beethovens ”Pastoralsymfoni” spelar upp ljud från naturen – musikaliska ikoner. Någon sa en gång att imitation är den ärligaste formen av beundran, men det är så mycket mer än så. Härmande är grundläggande för inlärning och otroligt effektivt för att möta din målgrupp där de redan är för att sedan få dem att göra önskvärd förflyttning.

Index

Ett index har ett direkt, nära samband med objektet. En verklig sammankoppling. Många uttryck är byggda på index, exempelvis ”ingen rök utan eld”. Röken är naturligtvis indexet på elden på samma sätt som en nysning är ett index på en förkylning. Om du går på dejt första gången och inte visat någon bild utan snarare sagt att du bär en grå kappa med lila halsduk och bruna unisexboots är samtliga klädeshänvisningar index på dig.

Symbol

En symbol är ett tecken som vi inom en viss kultur har kommit överens om ska betyda något särskilt. De enklaste symbolerna är orden i ett språk (även om språket hela tiden utvecklas), siffrorna vi räknar med i västvärlden (observera att de romerska siffrorna I, II, III är ikoniska medan V är symbolisk) och korset som betecknar apotek …

ikon + index + symbol = vägskylt

Alla dessa tre samspelar med varandra och ett godtyckligt tecken kan innehålla en eller flera av ovanstående kategorier. Ta bara våra vägskyltar. Formen rund med röd kant och gul botten är bestämd att betyda förbud, rund med vit kant på blå botten påbud och triangulära skyltar med röd kant på gul botten är varningsmärken. Ibland kan ikonen, indexet och symbolen interagera i samma tecken. Som i trafikskylten ovan: A29a. Varning för vägkorsning där trafikanter på anslutande väg har väjningsplikt eller stopplikt.

Själva korset är en kombination av ikon och symbol där det ikoniska elementet är en avbildning av den verkliga vägkorsningen, om än stiliserat. Rent symboliskt har vi valt att koda korset i detta sammanhang som en vägkorsning och inte ett apotek eller något annat. Rent praktiskt verkar vägskylten, tecknet, indexerande eftersom det placeras på ett bestämt (nära) avstånd från själva korsningen. Fast här, på bloggen, har tecknet inget indexerande alls över sig …

Logotyper

Det här med ikoner, index och symboler blir väldigt intressant när ett företag ska skapa en ny logotyp. Ska den avbilda verksamheten på något sätt (ikon)? Ska logotypen snarare verka som ett index där du istället lockar de som kommer i kontakt med din logga att lösa gåtan, knäcka koden och få känna sig smarta eller stöter en sådan logga snarare bort? Och till sist, blir en symbol för ditt företag för generisk eller kan en symbolisk logga till och med agera som en anomalistisk kategori?

Vilka loggor tänker du hör till vilken teckenkategori?

När jag gjorde min logga la jag pärlor på en pärlplatta. Jag var ute efter känslan av röd-grön-färgblindhetstestet för att skapa ett brett associationsutrymme för den som ser den. Min uttydning av loggans betydelse är naturligtvis redan klar. Hur tolkar du den? Och namnet på mitt företag – Retorikiska – är för mig ett språk om kommunikation, meta-retorik om du så vill, som jag talar flytande och därmed tolkar åt dig som vill. Ikonisk, indexerande och symbolisk i ett. Slumpen är ingen tillfällighet som Jan Cederquist brukade säga.

Citerar talskrivaren

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.