fbpx Skip to main content

Konjunktioner och manipulation.

En konjunktion binder samman satsdelar eller satser. De kan vara samordnande eller underordnande. Beroende på vem du frågar (läs Svenska Akademin) så betecknas endast de samordnande konjunktionerna som samordnade. De underordnande får istället beteckningen subjunktioner. Du är helt med eller hur?

Förutom att detta är ett sätt att härska på, jag kan ta det i ett annat avsnitt av härskarkalendern, är det inte det jag är ute efter att diskutera. Men konjunktioner är definitivt dagens poäng.

”Det du har gjort är riktigt bra, men skulle du kunna göra det lite snabbare nästa gång?” eller ”Du är både duktig och rolig men vi behöver se lite mer ambition hos dig.”

Jag tror inte att någon av er som läser denna text känner något annat än att de inledande positiva fraserna bara är tomt smicker för att linda in kritik – eller?

Vi har även funktionen: ”Absolut! Jag tror att det blir kanon men vi behöver vara noggranna med att …”

Innan vi går vidare vill jag även lyfta konjunktionen och. För och är en riktigt användbar konjunktion som också kan nyttjas för manipulation. Eller påverkan – för och kan även användas för att göra gott …

När du egentligen inte vill säga något men tvingar dig till det ändå kan det vara finurligt att formulera det i en mening som bryts upp av ett men. Vad hände där? Vi tar meningen igen: När du egentligen inte vill säga något och tvingar dig till det ändå kan det vara finurligt att formulera det i en mening som bryts upp av ett men. Kände du skillnaden?

Jag tar några till exempel. ”Språk är makt men inte alltid som du tror.” (UNT) Problematiskt. ”Ord är makt men inte för alla” (Kommunalarbetaren). Också problematiskt.

Men. Det är men som är problemet. För men:et suddar det som just är sagt. Men:et säger att det inte var sant. Detta kan härskaren använda på både omedvetna och utstuderade sätt.

Och fungerar helt annorlunda. Om du har läst matematik är och:et arean i de överlappande delarna av ett Venn-diagram. Om dina grå har valt att radera denna kunskap från den del av minnet som arkiverar är det och:et som skapar en inkluderande känsla.

Dessutom är men rent semiotiskt negativt laddat medan och är positivt. Har du en störig härskare som insisterar med att använda men i tid och otid – kommentera det: ”Och! Men låter så negativt – säg och istället!” och se vad som händer. Det här med att använda härskande tekniker kan vara omedvetet, men den som inte fattar medvetna beslut kan alltid upplysas.

Eller så avslutar jag denna lucka av härskarkalendern med att säga att det här med att använda härskande tekniker kan vara omedvetet, och den som inte fattar medvetna beslut kan alltid upplysas.

Medvetandegör Camilla Eriksson, retorikiskan

(För dig som just trillat in på sidan och uppenbarligen funnit det intressant nog att läsa ända hit vill jag informera om att det här är lucka sexton i Härskarkalendern på Retorikiska. Övriga publicerade inlägg hittar du på Härskarkalendern.)

Oavsett härskarnas betydelse för påverkan – ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.