fbpx Skip to main content

För att komma igång med att ta fram argument eller för att göra en elevator pitch (ett 1–2 minuter långt argumenterande anförande), kan de sju frågornas metod vara bra att börja med. Det går helt enkelt ut på att svara på frågorna vad? Vem? Varför? När? Var? Hur? Med hjälp av vad?

De sju frågornas metod – exempel

En elevator pitch kring löpning skulle kunna se ut så här:

Löpning är en motionsform som innebär att man frambringar kroppen i högre rörelse än vid vanlig gång. Alla friska människor med fungerande ben och fötter kan springa. Det finns flera anledningar att börja löpträna – du stärker både din fysiska och din mentala kondition. Själv föredrar jag tidiga mornar med frisk, sval luft. Men lunchtid, direkt efter jobbet eller senare på kvällen går precis lika bra. Det finns lika många löparrundor som det finns löpare och de joggar på alltifrån asfalt till rakt ut i skogen över stock och sten. Även om undertecknad föredrar tights och särskild träningströja går det lika bra med en vanlig t-shirt och gamla shorts. Däremot bör du att se till att ha bra skor eftersom löpning sliter hårt på knän och leder.

Naturligtvis behöver pitchen slipas och inkludera de konstfulla bevisen etos, logos och patos i rätt kombination tillsammans med bättre formuleringar. För att övertyga och påverka – men grunden är lagd.

De sju frågornas metod – case

För många år sedan i Almedalen gick jag igenom de sju frågornas metod för hur du finner dina argument tillsammans med Gudrun Schyman. Här kan du se hur det kan se ut när ett proffs som Schyman på ett mästerligt sätt lyckas träffa in dem alla i ett spontant anförande.

De sju frågornas metod – så gör du

Vad du kan göra är att du skriver upp alla frågeorden och sedan besvarar dem. Utan att använda frågeorden ser du sedan till att de binder ihop till en berättelse. Vad, varför och hur är de viktigaste. Sedan har du en pitch som besvarar alla de enklaste frågorna. Om det sedan kommer fler frågor lär de vara betydligt mer initierade eftersom du redan har svarat på de grundläggande frågorna i din dragning.

Vill du veta mer?

Ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram

2 Comments

  • Lars Richardsson skriver:

    Hej, intressant läsning.
    Jag snubblar dock där det står ”man frambringar (!) kroppen”
    För mig är det en ny användning av ordet. Förklara gärna hur jag bör tolka det.

    Hälsningar
    Lars

    • Camilla Eriksson skriver:

      Jag skulle nog säga att det är en kombination av svengelska och ett perifert nyttjande av att åstadkomma att kroppen rör sig i högre hastighet än gång. Jag väljer ett bättre ord framledes,
      tackar Camilla

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.